Már a boltokban is kapható a 3D-nyomtatott, vegán lazacfilé

3d-nyomtatas-étel-lazac-vegan

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ilyenre még nem volt példa: 3D-nyomtatott élelmiszer került a szupermarketek polcaira. A vegán lazacot tőlünk nem is messze, Ausztriában dobták piacra.

A 3D-nyomtatás hatalmas lehetőségeket rejt, az építészettől kezdve az orvostudományon át egészen az élelmiszeriparig hasznosítható a technológia. Az utóbbi területen most ráadásul egy komoly áttörést ért el a Revo Foods nevű startup: a 3D-nyomtatott, vegán lazacuk a szupermarketek polcaira került Ausztriában - számol be róla az IFLScience. Valószínűleg ez az első 3D-nyomtatott élelmiszer, amit a boltokban árulnak.

- A 3D-élelmiszernyomatatás most egy fontos mérföldkőhöz érkezett, beléptünk egy olyan korszakba, ahol az élelmiszereket pontosan a vevők igényeinek megfelelően készíthetik el - vélekedik Robin Simsa, az IFLScience vezérigazgatója.

Más húspótló termékekhez hasonlóan a lazacalternatíva is a fonalas gombáktól származó mikroproteinből készül. A termék sok vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaz. Fehérjetartalma ugyan alacsonyabb az azonos mennyiségű normál lazacénál, de még így is jelentős: 100 grammonként 9,5 gramm.

Fenntarthatóbbá válhat az élelmiszertermelés

A 3D-nyomtatást az élelmiszeripar jövőjeként is szokták emlegetni, a technológia ugyanis jóval fenntarthatóbbá teheti azt. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem negyede köthető az élelmiszertermeléshez, ebből is jelentős részt tesz ki az állattenyésztő telepekből és halgazdaságokból származó emisszió. A Revo Foods szerint a vegán filé előállítása 77-86 százalékkel kevesebb szén-dioxid-kibocsátással, és 95 százalékkal kevesebb édesvíz felhasználással jár, mint a normál lazac feldolgozása.

Azt, hogy mennyire lesz népszerű a lazacalternatíva, még nem lehet tudni. Ettől függetlenül a 3D-nyomtatott élelmiszerek forgalomba hozatala egy új korszakot jelent az élelmiszergyártásban.