3D-nyomtatással készült az újrahasznosítható ház

3d-nyomtatott-haz

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A házépítés nem könnyű feladat, mennyivel jobb lenne nyomtatni egyet?! A 3D-nyomtatók térhódítása mellett a mai világban ennél már mi sem egyszerűbb!

Nem mondhatjuk - egyelőre -, hogy a 3D-nyomtatás bevett építészeti technológia, de azért vannak, akik próbálkoznak vele. Az eljárás praktikussága kétségtelen, viszont legtöbbször az ilyen házakhoz ugyanúgy betont használnak, amelynek jelentős szén-dioxid-kibocsátással járó előállítása nem éppen környezetbarát.

A Maine Egyetem szakértői csapata azonban most megalkotta - vagyis kinyomtatta - az első természetes anyagokból készült házat. Az 55 négyzetméteres ingatlanhoz a fűrészüzemekben visszamaradt farostot és gyantát használták fel, így teljes mértékben újrahasznosítható.

Egyelőre csak vizsgálják, hogyan tűri az időjárást

A bungalót négy részben nyomtatták, majd a helyszínre szállítva fél nap alatt összerakták. A következő hónapokban a csapat egyelőre csak azt fogja vizsgálni, hogy tűri a szerkezet a különböző időjárási körülményeket. Ez alapján tudják majd fejleszteni, és akár tömeggyártásra vinni a technológiát.

Környezetbarát megoldás a lakhatási problémákra

A 3D-nyomtatott házak a lakhatási problémák környezetbarát megoldását kínálják. Csak Maine államban 20 ezerrel kevesebb a lakás, mint amennyire szükség lenne. 3D-nyomtatással azonban gyorsan és nagy mennyiségben lehetne megépíteni a házakat, ráadásul fenntartható módon.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 11 százalékáért az építkezések felelősek, csak a cementgyártás évente 2,5 milliárd tonna üvegházhatású gázt juttat a légkörbe, ráadásul a vízigénye is jelentős.

Ehhez a házhoz viszont újrahasznosított anyagokat használnak, ami nagy mennyiségben elérhető. Az amerikai állam fűrészüzemeiben ugyanis csaknem 1,2 millió tonna farost áll rendelkezésre - ebből jó sok ház kijönne.

 

(Forrás: euronews.com)