Ismét elérhető lesz a népszerű napelemes pályázat KKV-k számára

ceg-kkv-napelem

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A tegnapi napon, 2021.02.24-én kihirdetésre került, hogy újra elérhetővé válik az igen népszerű, a csak „nagy napelemes pályázatként” emlegetett támogatási lehetőség KKV-k számára. A pályázatnál még számos fontos pontban történt változás, amire érdemes odafigyelnie a vállalkozásoknak, ha élni kívánnak a támogatási lehetőséggel. A következőkben a napelemes rendszerekre fókuszáltan számolunk be a pályázattal kapcsolatban.

ÚJRA PÁLYÁZHATNAK A KKV-K IS NAPELEMERE

A pályázati felületen tegnap napvilágot látott a hír, miszerint két újabb beadási szakasszal és megnövelt kerettel elérhetővé válik a GINOP-4.1.4-19 „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című felhívás. Ez a pályázat egyaránt támogat komplex energetikai, vagy szimplán napelemes beruházásokat. Korábbi cikkünkben már írtunk a pályázat alapvető feltételeiről A támogatási összeget a korábbi 32 milliárd forintról 55,6 milliárd forintra emelték. Ez azért is fontos, mert igen nagy túljelentkezés volt tapasztalható, és a folyamatos keretemelések eddig csak követték az igényeket. Jelenleg a pályázat.gov.hu oldal statisztikái szerint közel 54 milliárdnyi igény érkezett be a pályázatra ezidáig. Ez ugyanakkor tartalmazza azokat a kérelmeket is, amik korábban, vagy a vizsgálati folyamat során elutasításra is kerülhetnek. Így bízni lehet abban, hogy nem csak az eddigi igény és a megemelt keret különbözete áll rendelkezésre. A pályázatok benyújtására két újabb szakaszt jelöltek ki. A már lezajlott 4 beadási időszak mellett a következőkkel lehet számolni:

  • az ötödik szakaszban: 2021. március 23. 10 órától 2021. április 06. 10 óráig
  • a hatodik szakaszban: 2021. június 15. 10 órától 2021. június 30. 10 óráig

A két lehetőség ellenére érdemes már az ötödik szakaszban benyújtani a pályázatokat, hisz az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az érdeklődés többszörösen felülmúlja a rendelkezésre álló keretet. Image removed.

MIBEN TÖRTÉNT MÉG LÉNYEGES VÁLTOZÁS?

A már említett keretösszeg változásán túl még további pontokban is történt lényeges változás. Fontos például, hogy bármilyen jellegű beruházásról is legyen szó a projekt végrehajtására a korábbi 24 hónap helyett már csak 14 hónap áll rendelkezésre. Ez kimondottan a napelemes rendszerek kivitelezéseit nem veszélyezteti, hisz egy megfelelő gyakorlattal rendelkező cég az engedélyeztetési eljárással együtt is időben képes zárni a projektet. A napelemes rendszerek tekintében még lényeges változás, hogy azok a pályázók, akik most nyújtják be támogatási kérelmüket a hálózat felé, részükre a háztartási méretű kiserőmű kategóriába tartozó napelemes rendszer támogatása visszwatt védelem kiépítésével, vagy pedig a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (VET Vhr.) 2021. július 1-jétől hatályos 5. § (5a) bekezdése szerinti elszámolással lehetséges. Ez utóbbi értelmében a villamosenergia-kereskedővel megkötött szerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy a kereskedő az adott rendszer vonatkozásában 2021. július 1-jét követően olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra. A pályázat a létrehozni kívánt napelemes rendszer esetében a csatlakoztatott inverterek teljesítményéhez képest 20%-os felültervezést enged meg a napelemek összteljesítményét illetően. Ugyanakkor abban az esetben, ha a csatlakozási teljesítmény több, mint 20%-kal haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményét, úgy az elszámolható költség (így a támogatás) összege arányosan csökkentésre kerül. Továbbá nem támogatható a kötelező átvételi rendszer (KÁT), vagy Megújuló Energia Támogatási Rendszer (METÁR), vagy METÁR-KÁT rendszer által biztosított működési támogatással villamos energiát termelő napelemes rendszerek installálása. Mindezek tudatában javasolt a vállalkozásoknak mielőbb mérlegelni a lehetőséget, hiszen más EU-s, illetve állami költségvetés terhére kiírt napelemes pályázat nincs egyelőre kilátásban. A keret szűkös az érdeklődés nagy, így javasoljuk, hogy mielőbb indítsa el a folyamatot a napelemes rendszer beszerzésére!

Amennyiben érdekli a lehetőség, akkor regisztráljon az EU-Solar weboldalán!