Robotok teszik egyszerűbbé az elektromos autók töltését

robot-toltes-elektromos-auto

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elektromos autók töltésénél nemcsak a gyorsaság, hanem az egyszerűség is fontos szempont. A Stellantis egy olyan robottöltőt - vagy töltőrobotot, kinek hogy tetszik - fejlesztett ki, amely valóban megkönnyítheti az autótulajdonosok dolgát.

A vezeték nélküli technológia egyre népszerűbb, legyen szó bármilyen elektronikai berendezésről. Az elektromos autók esetében a vezeték nélküli töltés még nem terjedt el, igaz, nemrég számoltunk be arról, hogy Kölnben a főpályaudvar szomszédságában üzembe helyezték Németország első induktív töltőrendszerét elektromos taxik számára. Hamarosan pedig akár az otthonunkban is elérhetővé válik a vezeték nélküli töltés a Stallentis robottöltőjének segítségével.

- Vásárlóinknak nemcsak az a fontos, milyen gyorsan, hanem az is, hogy milyen egyszerűen lehet feltölteni az elektromos autókat - mondta Mike Koval, a RAM vezérigazgatója. - A hamarosan megjelenő robottöltőnkkel, a Ram Chargerrel az otthoni töltés a lehető legegyszerűbbé válik.

Ahogy a Green Car Reports írja, a robot felméri az autó töltési igényét, beparkol a megfelelő helyre, és megkezdi a folyamatot. Bár vezeték nélküli töltésről van szó, a robot a fali töltőhöz egy kábellel csatlakozik, amit maga után húz, miközben az autó alatt megkeresi az ideális helyet a töltéshez.

Az EFI Automotive által az elmúlt öt évben fejlesztett robot mesterséges intelligenciát használ az automatikus mozgáshoz, az akadályok érzékekéséhez és kikerüléséhez, de az MI segítségével áll meg, ha valamilyen mozgást érzékel.

A töltőrobot hatásfoka 97 százalék, és a fejlesztők szerint 15 százalékkal meghosszabbítja az akkumulátorok élettartamát - bár azt nem közölték, hogy ennek a törlési teljesítményhez vagy a töltési szokásokhoz, esetleg ennek a kettőnek a kombinációjához lenne köze. A robot jelenleg 7 kW-os teljesítménnyel bír, a tömeggyártása várhatóan 2025-ben kezdődik meg.