Újdonságok a napelemes piacon

napelempanel-piac

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A napelemeket egyre szélesebb körben tudják alkalmazni. Ez is arra mutat rá, hogy a napelemes technológia a jelenkor és a jövő egyik meghatározó eleme. Előnyeit már több alkalommal is kihangsúlyoztuk, most pedig két újabb alkalmazási területet, fejlesztést mutatunk be, ami meghatározhatja a közeljövőben az életünket.

NAPELEMES SPRAY

Korábbi cikkünkben már bemutattuk azt a kutatást, ami olyan ablakokkal kísérletezett, ami megszűrve a napfényt energiát állított elő. A következőkben bemutatott eljárás szintén a kültéri nyílászárókkal próbál energiát termelni, de nem azok szerkezetének átalakításával, hanem egy forradalmian új eljárással, a napelemes spray-vel. Egy amerikai cég hosszas kutatással kifejlesztett egy olyan folyékony anyagot, amit az ablakokra permetezve, a száradást követően egy áttetsző napelem panellé alakítja az üvegfelületeket. A kísérletek eddig nagyon kedvező eredményeket hoztak. A technológia lényege, hogy egy oldatba szenet, hidrogént, nitrogént, oxigént elkeverve és a vegyületet az ablakokra ráfújva, alacsony hőmérsékleten száradva, egy átlátszó, enyhén zöldes felületet képez. Ez a filmréteg pedig alkalmas arra, hogy energiát termeljen a napfényből. Ez a technológia óriásit lendítene a napelemes piacon, hisz a világon szinte az összes épületen alkalmazható lenne az eljárás. A Solar Wind nevű kutatócsoport számításai szerint ez a módszer akár 50-szer hatékonyabb is lehet a ma használatos hagyományos napelemes rendszereknél.

HÁROM DIMENZIÓS NAPELEMES TORNYOK

Más kutatócsoportok sem tétlenkednek! A Massachusetts-i Technológiai Intézmény, vagyis az MTI kutatói kifejlesztettek egy rendkívül hatékony napelem panelt, amely képes lekövetni a nap mozgását, és eddig példátlan mennyiségű napenergiát termelni. A technológia lényege, hogy a függőlegesen felszerelt napelemek sokkal hatékonyabban tudják követni a Nap látszólagos mozgását. Az oszlopok formavilágától függően a hagyományos napelemes rendszerekkel szemben minimum kétszeres, de akár húszszoros hatékonysággal is működhet ez a rendszer. A négyzet alapú napelemes torony egyik legnagyobb előnye, hogy még akkor is energiát tud kinyerni a napsugarakból, amikor a Nap már lenyugvóban van. A napelemek pedig 3D-s nyomtatási technológiával kerülnek fel az oszlopokra. Ezek felhelyezése pedig oly módon történik, hogy azok kiegészítik egymást a különbözően beállított dőlésszögek által az energiatermelésben. Vagyis egyes panelek begyűjtik azokat a sugarakat is, amelyeket a szomszédos napelem nem képes. Ezzel a típusú konstrukcióval pedig a hatékonyságot szinte a maximálisra lehet növelni. A piacra lépéssel vélhetően drágább lesz ez a technológia, mint a hagyományos tetőre szerelt napelemes rendszerek, ugyanakkor az akár a húszszoros hatékonyság gyorsabban megtérülővé teheti a beruházást.