Hihetetlen fejlesztés a napelemes piacon!

uveg-napelem-fejlesztes

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Már számos elsőre furcsának, mégis rendkívül hasznosnak tűnő fejlesztésről számoltunk be a napelemes piacon, és mostani cikkünkben is egy olyan innovációt mutatunk be, ami a közeljövőben akár általános használatba kerülhet. A legújabb napenergiát hasznosító eszköz pedig a napelemes ablak. Kézenfekvőnek tűnik, nem igaz?! Az ablakok azt a cél szolgálják, hogy a napfény rajtuk áthaladva bejusson a szobába, áthaladáskor pedig ezt munkára is lehetne fogni. A kifejlesztett új nyílászáróról jelen cikkben számolunk be részletesen.

MIKÉNT IS MŰKÖDIK A NAPELEMES ABLAK

Az innovatív ötlet amerikai kutatók fejéből pattant ki, ami nem is véletlen, hisz az USA-ban található a legtöbb nagy üvegfelületű toronyház is. Az Egyesült Államok áramfogyasztásának 75%-ért a lakóházak és az irodaházak tehetők felelőssé, melyek a legtöbb energiát a nyílászárókon keresztül veszítik. Az ablakokon át beszűrődő napfény ráadásul a felmelegíti a helyiségeket, amit bizonyos esetekben klímaberendezésekkel vissza is kell hűteni, hogy ideális hőmérséklet legyen biztosítva. Már évek óta folynak a kísérletek, hogy olyan üvegfelületet hozzanak létre, ami áttetsző, de a rajta áthaladó napfényből energiát is termel. A korai kísérletekben ez a kettős elvárás megvalósult, viszont az üvegfelületek a bennük lévő fényelnyelők miatt vöröses, barnás színt kölcsönöztek a felületnek. Nemrégiben viszont a Michigani egyetem kutatója, Richard Lunt kifejlesztett egy olyan üvegfelületet, ami teljesen átlátszó, viszont napelemként is működtethető. Az innovatív panel a fény UV- és infravörös sugarait hasznosítják. Mindez azt jelenti, hogy a melegítő hatást keltő infravörös fény nem jut be a helyiségekbe, ezzel azt a nyári időszakban is hűsebben tartja. Ezek a napelemek a fény körülbelül 0,5%-át tudják hasznosítani.

A KUTATÁS FOLYTATÓDIK

Az arány elsőre nem tűnik kedvezőnek, de egy nagy toronyház esetében már igen komoly energiatermelést jelenthet. A termékre fókuszáló kutatások azonban folytatódnak és Lunt nem tartja kizártnak, hogy a hatásfokot rövid időn belül 4%-ra is fel tudják javítani. A kutatócsoport a perovszkitos technológia és a korábbi organikus rendszer házasításával olyan napelemeket kíván létrehozni, amelyek teljesen átlátszóak, az ultraibolya és az infravörös fényt elnyelik, hasznosítják, és 20%-os hatásfokkal képesek üzemelni. Amennyiben ez megvalósul, akkor a felhőkarcolók önfenntartó komplexumokká tudnak majd válni.