Növényi alapú anyag helyettesítheti a légkondicionálókat

hutes-folia-legkondicionalo

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A nyarak egyre melegebbek, a légkondicionálók száma pedig ezzel együtt egyre nő. A bolygónak azonban ezek az energiaigényes berendezések egyáltalán nem tesznek jót, de hamarosan elkészülhet a környezetbarát alternatívájuk.

A Meteorológiai Világszervezet tavaly nyáron figyelmeztetett, hogy a jövőben a hőhullámok a klímaváltozás miatt még gyakoribbá és hosszabbá válhatnak. Ezt már tapasztalhatjuk a saját bőrünkön is, és a hőség ellen egyre többen légkondival harcolnak, pedig ez valójában csak ront a helyzeten.

A lakásokat, irodákat persze célszerű hűvösen tartani a kánikulában is, de hogyan tudjuk ezt megtenni környezetbarát módon? A választ a Cambridge Egyetem kutatói találhatták meg az Euronews cikke szerint.

Hűtés külső energiaforrás nélkül

A brit egyetem munkatársai a légkondicionálók zöld alternatívájának kidolgozása közben találtak rá arra a növényi alapú anyagra, amely a napsugárzás hatására sem melegszik fel. Elképzelhető, hogy egy nap az épületeken és autókban felhasználva ez az anyag kellemes hőmérsékletet tud biztosítani - ráadásul energiabevitel nélkül.

A kutatók a passzív sugárzásos hűtés jelenségét használták ki, amelyre csak nagyon kevés anyag képes. A jelenség nem más, mint hogy az adott tárgy külső energiaforrás - és károsanyag-kibocsátás - nélkül infravörös sugárzás formájában kisugározza a hőt a világűrbe. Szintén jellemző tulajdonságuk, hogy magas fényvisszaverő képességük miatt kevés sugárzást nyelnek el.  

hutes-folia-legkondicionalo
Színezéssel még vonzóbbá tehető

A fenti tulajdonsággal bíró anyagok általában fehérek vagy ezüstös színűek, hiszen a színes pigmentek hozzáadása csökkentené a hűtési teljesítményüket. Ez azonban limitálja az alkalmazási lehetőségeket, mert számos olyan terület van, ahol fontos a vizuális megjelenés - vélekedik Dr. Qingchen Shen, a kutatás egyik résztvevője.

A színezést tehát pigmentek használta nélkül kellett megoldaniuk, amit sikerült is elérni cellulóz nanokristályok segítségével. Kék, zöld és piros színben játszó anyagot már előállítottak a kutatók, de további változatok kifejlesztésén is dolgoznak. Sőt, nemcsak a színekkel, hanem különböző textúrákkal is kísérleteznek, hogy minél szélesebben körben hasznosítható legyen.

A színes fóliák egyébként a kísérletek során átlagosan 4,5°C-kal voltak hidegebbek a levegő hőmérsékleténél, és egy négyzetméterre több mint 120 W hűtőteljesítményt adnak le. Ez egyébként sok lakossági klímaberendezés teljesítményét megközelíti.