Elhúzódó és egyre melegebb hőhullámok: a jövőben ez lesz a normális?

gyakoribba-valhatnak-a-jovoben-a-hohullamok

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Újabb hőhullám érte el Európát. Tőlünk nyugatabbra sorra dőlnek meg a melegrekordok, és lehet, hogy a hét második felében mi is átírhatjuk az eddigi csúcshőmérsékleteket. Csak ez a nyár ennyire forró, vagy jobb, ha hozzászokunk az egyre durvább hőhullámokhoz?

Csúcsok dőlnek nyugat-Európában

Az időjárás egyre több szélsőséges jelenséget produkál. Amíg Magyarországon 2022. július 18-án, hajnalban hidegrekord dőlt (Zabarban 3,8 fokig csökkent a hőmérséklet), addig Nyugat-Európában a forróság tombol. Angliában július 19-én megdőlt minden idők melegrekordja több meteorológiai állomáson is.

A legmagasabb hőmérsékletet, 38,7 fokot korábban Cambridge-ben mérték 2019-ben, ezt azonban jócskán túlszárnyalta a keddi érték:  a londoni Heathrow repülőtéren, illetve Coningsby településen is 40,2 fokot mértek (utóbbi helyszínen később 40,3 fokig melegedett a levegő, tehát hivatalosan ez az új rekord).

A hőhullám mostanra minket is elért, de már úgy igazából. A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat szerdától az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban a napi középhőmérséklet eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. A riasztás egyelőre szombat éjfélig van érvényben, de a jelenlegi előrejelzések szerint azután sem várható markáns változás az időjárásunkban.

Hosszabb, gyakoribb hőhullámokra kell felkészülni?

Fel kell tehát készülni, hogy a tikkasztó hőség jó pár napig eltart majd, sőt Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) főtitkára szerint  inkább arra készüljünk fel, hogy a jövőben még gyakoribbá, még hosszabbá és még szélsőségesebbekké válnak a hőhullámok.

A főtitkár a meglátását egy keddi sajtótájékoztatón fejtette ki, amelyet az Egészségügyi Világszervezettel (World Health Organization, WHO) közösen tartottak. Maria Neira, a WHO Környezetvédelmi és Közegészségügyi igazgatója az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a hőhullámok megviselik az emberi szervezetet, különösen akkor, ha még a levegő is szennyezett. A forróság és a légszennyezettség együttes hatása súlyosbítja a légúti- és keringési betegségeket főleg azok körében, akik nagyvárosi környezetben élnek, és nem szoktak hozzá az extrém hőmérsékletekhez.

Neira hozzátette, a szervezet régóta figyelmeztetett arra, hogy a klímaváltozás komoly hatással lesz az emberek egészségére. Éppen ezért most mindennél fontosabbá vált, hogy felgyorsítsuk a tiszta, megújuló energiaforrásokra való átállást, és elérjük a zéró szén-dioxid kibocsátást.

(Forrás: bbc.com, public.wmo.int, met.hu)