Emberi szövetet használnak fel napelemek előállítására

labor-napelem

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Elsőre talán ijesztően hangzik, de egy kutatócsoport olyan területre tévedt, ami elősegítheti a napelemek teljesítményének növelését olyan már szükségtelen emberi szövetekből, mint a haj. Természetesen nem a frissen levágott tincsek kerülnek azonnal felhasználásra, azokat igen komoly folyamatoknak vetik alá, hogy felhasználhatók legyenek. Lejjebb részletesen is beszámolunk a feldolgozási folyamatról, és arról, hogy milyen funkciója is van a hajszálaknak a napelem kialakításában.

HAJSZÁLAKKAL NÖVELIK A NAPELEMEK TELJESÍTMÉNYÉT

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) kutatói levágott emberi haj felhasználásával állítottak elő nanoméretű szénpontokat, amelyeket napelem cellák előállítása során építettek be. Az alapanyagot a tudóscsoport egy Brisbane-ben működő fodrászattól szerezte be, amelyből szénpontokat hoztak létre, és egy igen erős „páncélt” alakítottak ki, ami lehetővé tette, hogy növeljék a perovszkit alapú napelemes cellák teljesítményét. A perovszkit technológiáról részletesen már egy korábbi cikkünkben is írtunk. Bár ez az eljárás még fejlesztés alatt áll, a szakértők szerint a perovszkit jelentheti a jövő hatékonyabb, könnyebb, rugalmasabb és olcsóbb napelemeinek kulcsát. A technológia egyik leküzdendő problémája az instabilitás és a napelemek előállításának költsége, de a mostani felfedezés is egy lépéssel közelebb segítette a kutatókat a piacosítható termék előállításához.

Image removed.

Hongxia Wang és Prashant Sonar, a QUT kutatói csapataikkal egy kísérlet során igazolták, hogy a hajmaradékok elporításával és 240 °C-ra történő hevítésével szén nanopontok hozhatók létre, melynek napelem cellákba való integrálása növeli a teljesítményt. A szénpontokból álló oldat ráadásul egy hullámszerű réteget hoz létre, amely megóvja a perovszkitot a külső környezeti hatásoktól (pl.: nedvesség). A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a szénpontok növelik a napelemek hatékonyságát és stabilitását is. Wang már 20 éve foglalkozik a napelemes technológia tökéletesítésével, és közel egy évtizede már kifejezetten a perovszkit cellákra fókuszál kutatásaival. Neki és kutatócsoportjának kiemelt célja, hogy olcsón előállítható, könnyű és rendkívül tartós napelemeket alkossanak, ami hozzásegíti a társadalmat a zöld energia termeléséhez. A mostani eredményük is egy jelentős előrelépést jelent céljaik elérésében, és bízik abban, hogy néhány éven belül már piacra lehet vinni fejlesztéseik eredményét, az új generációs napelemeket.