A mikroalga-farmok oldhatják meg az élelmezési problémákat?

mikroalga-farm-hawaii-partjainal

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A fehérjében gazdag mikroalgák oldhatják meg a jövő élelmezési problémáit, legalábbis egy tanulmány igen merész képet fest ezzel kapcsolatban: 2050-re a globális fehérjeszükséglet 100 százalékát ezek az algák fedezhetik.

A következő 35 évben egyes modellezések szerint a Föld népessége eléri a 10 milliárdot. Az élelmezésbiztonság fenntartása érdekében egy ilyen mértékű népességnövekedés mellett jelentős változtatások szükségesek a jelenlegi élelmiszer-előállítási technológiákban. Az Oceanography szakfolyóiratban megjelent tanulmány például mikroalgák segítségével oldaná meg a helyzetet.

- A világnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdasági termelést korlátozó klímaváltozás és környezetrombolás miatt - mondta Charlas Greene, a Cornell Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője. - A jelenlegi technológiákkal, a szárazföldhöz kötött termeléssel nem tudjuk elérni a céljainkat.

Part menti farmokon termelnék az algát

A Greene és csapata által jegyzett tanulmány éppen ezért annak a lehetőségét mutatja be, hogyan lehet a partok mentén kialakított akvakultúra-farmokon nagy mennyiségű mikroalgát termeszteni. Egy ilyen jellegű gazdálkodásnak számos előnye lenne: sokkal kisebb a környezeti lábnyoma, csökkenti az erdőirtást, hiszen nem kell újabb és újabb szárazföldi területeket bevonni a termesztésbe, valamint nincs szükség műtrágyára sem.

És miért éppen az alga lenne alkalmas az élelmezésbiztonság szempontjából? Mert fehérjetartalma rendkívül magas, és nagyon gyorsan fejlődik, vagyis rengeteg embert lehetne ellátni ezzel a tápanyagban gazdag élelmiszerrel. A kutatók szerint 2050-re akár a globális fehérjeszükségletet 100 százalékban fedezhetnék az algák.

Greene azt is megvizsgálta, melyek a legalkalmasabb helyszínek az ilyen farmok létrehozására. Az elemzésből kiderül, hogy a legoptimálisabb területek Ausztrália északi részén, Afrika keleti partjainál, valamint Amerika északnyugati régióiban találhatók.

A füstölt lazac ízű alga után jöhet a szalonnás változat?

Az algatermesztés előnyei tagadhatatlanok, de a tanulmány inkább egy gondolatkísérlet, mint reális javaslat. A megvalósítás egyik legnagyobb akadálya talán az, hogy megtalálják a módját, hogyan építsék be az emberek étrendjükbe az algákat. Elméletileg persze 10 milliárd embert is el tudnának látni az algák, de teljes egészében nem tudják helyettesíteni az egyéb élelmiszereket.

Igaz, a feladat nem könnyű, azért mindig vannak olyanok, akik elébe állnak a kihívásnak. Az év elején például egy spartup spirulina algából készített egy olyan terméket, amelynek íze a füstölt lazachoz hasonló, mások pedig a szalonna ízesítést javasolták. Ki tudja, lehet, hogy így könnyebben elfogadható lenne az alga alapú étrend?

 

(Forrás: newatlas.com)