Megfelelő címkézéssel visszaszorítható a vörös hús fogyasztás

voros-hus-fogyasztas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az egyes élelmiszerek környezeti hatását jelző címkék arra ösztönözhetik a vásárlókat, hogy a fenntarthatóbb termékek mellett döntsenek - ez derült ki egy friss tanulmányból.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPPC) áprilisban szólította fel az országok vezetőit arra, hogy az embereket egy olyan étrend választására ösztönözzék, amely kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Ez elsősorban a húsfogyasztás - leginkább a marha- és sertéshús-fogyasztás - visszaszorítását jelenti. Mivel lehetne tehát rávenni a lakosokat, hogy ezen elvek szerint étkezzenek?

Címkézéssel meggyőzhetők a vásárlók

A fenti kérdésre kereste a választ a Johns Hopkins és Harvard Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport. Tanulmányuk rámutatott, hogy az emberek meggyőzhetők a klímabarát termékek vásárlása mellett, amennyiben címke jelzi azt, mekkora az egyes élelmiszerek környezetre gyakorolt hatása.

Ahogy az Euronews írja, a kutatásban több mint ötezren vettek részt, akiknek háromféle címkével ellátott termékeket mutattak. Az élelmiszerek egyik csoportján egy QR-kód, a másikon - például a csirke, hal, zöldségek esetén - egy zöld, az alacsony környezeti hatást jelző címke, a harmadikon - jellemzően a vörös húsoknál - pedig egy vörös, a magas környezeti hatást jelző címke volt.

A zöld címkés termékeken a következő feliratot olvashatták: “Ez a termék környezeti szempontból fenntartható. Előállítása alacsony károsanyag-kibocsátással jár, és csak kismértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz.”

A vörös címkés árukon pedig ezt: “Ez a termék környezeti szempontból nem fenntartható. Előállítása magas károsanyag-kibocsátással jár, és nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz.”

A QR-kódos termékek a kontrollcsoportot jelentették.

Amikor a kutatók a vörös címkés termékeket mutatták a vásárlóknak, 23,5 százalékkal többen választották a fenntartható élelmiszereket, mint amikor a kontrollcsoportba tartozó árukkal találkoztak.

Erdőirtással és magas kibocsátással jár az állattenyésztés

Az ipari mértékű állattenyésztés nemcsak az erdőirtásokhoz járul hozzá, hanem károsanyag-kibocsátása nagyjából megegyezik a világ összes személyautójának, kamionjának és repülőgépének együttes kibocsátásával a Greenpeace szerint.

- Az állattenyésztés, főként a marhatenyésztés, felelős a globális kibocsátás 14,5 százalékáért, így jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz - erősítették meg a kutatócsoport tagjai.

A döntéshozók szerte a világban éppen ezért próbálják kitalálni, hogyan lehetne az étkezési szokások megváltoztatására ösztönözni az embereket. A mostani tanulmány eredményei segíthetnek ebben.