Közösségi hűtőkben gyűjtik az élelmiszereket Genfben

svajc-elelmiszer-hulladek-huto-kozosseg

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Elképesztő mennyiségű élelmiszer kerül a szemétbe szerte a világon. Számítások szerint csak az Európai Unió tagországaiban egy emberre vetítve évente átlagosan 92 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik. Számos módja vannak, hogyan lehet csökkentheti ezt a mennyiséget a tudatosabb vásárlástól kezdve az egyedülálló genfi kezdeményezésig.

Bárki betehet és kivehet

Svájc második legnagyobb városában közösségi hűtőszekrények jelentek meg az utcákon a Free-Go nonprofit szervezet munkájának köszönhetően - írja az Euronews. A hűtők mindenki számára hozzáférhetők, bárki betehet vagy kivehet onnan olyan élelmiszereket, amelyek egyébként a szemétben végeznék. A projekt tavalyi indulása óta már 3 tonna élelmiszert sikerült megmenteni. Kezdetben csak egy hűtőt telepítettek a városba, számuk már négyre nőtt, és a tervek szerint év végéig még egyet üzembe helyeznek.

Éttermek, üzletek, hobbiszakácsok és bárki más beteheti a hűtőkbe a közeli lejárati idővel rendelkező élelmiszereket, amelyeket már nem fog felhasználni. Zöldségek, gyümölcsök és kenyérfélék is kerülhetnek a tárolókba, amik aztán ingyen elvihetők. Az adományok mennyisége és összetétele ennek megfelelően mindig változik.

- A helyiek mindig várják, hogy reggel megérkezzenek az éttermekből és áruházakból begyűjtött élelmiszerek - mondta Marine Delevaux, a projekt vezetője. - Általában a kihelyezést követő egy órában el is fogynak a termékek. Kísérletezünk azzal, hogyan lehetne ütemezetten megvalósítani az átvételt, hogy a lakók könnyebben tudjanak résztvenni a programban.

svajc-elelmiszer-hulladek-huto-kozosseg
A szabályokra figyelni kell

Természetesen a hűtőszekrényekbe nem kerülhet akármilyen élelmiszer. A szabályozás szerint egészségügyi okokból például fagyasztott ételt, készételt vagy alkoholt nem lehet berakni. A Free-Goval kapcsolatban álló éttermeknek és üzleteknek kötelezettséget is kellett vállalnia, hogy az adományok biztonságosan elfogyaszthatók.

Németország mutatta a példát

A Free-Gohoz hasonló kezdeményezés a svájci fővárosban, Bernben is működik, de az ötlet eredetileg Németországból származik. A Foodsharing.de több mint 10 éve indult útjára, azóta több mint félmillióan csatlakoztak az élelmiszer-megosztó közösséghez - nemcsak Németországból, hanem Ausztriából és Svájcból is. Az élelmiszerpazarlás a programnak köszönhetően 75 tonnával csökkent.