Globális élelmiszerválság: a sokféleség csökkenése korunk fő problémája

novenyallat-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Christophe Barnouin, az Ecotone vezérigazgatója – olyan márkák, mint a Clipper Teas, a Whole Earth és a Kallo kezelője – arra hívja föl a figyelmet, hogy a mai ipari élelmiszer-modell hogyan károsítja a természetet, illetve, hogyan fordíthatjuk meg ezt az áradatot.

A fogyasztói döntések és az egyre növekvő népesség szükségletei rendkívül negatív hatással vannak a Föld bőséges és elbűvölő biológiai sokféleségére. A biodiverzitás az élet hihetetlen spektrumát foglalja magába a legkisebb rovartól és fűszáltól a legnagyobb húsevőig és a legmagasabb fáig. Minden élő faj egymástól függ a túlélésben.

A jelenlegi ipari élelmiszer-modell egyszerűen fogalmazva károsítja a bolygót. Megszakítja a kapcsolatokat a természetben, és növeli a fajok elvesztését. Ám ezt mintha nem akarná megérteni az emberiség. A legutóbbi brit fogyasztói kutatások szerint az emberek mindössze öt százaléka gondolja, hogy az élelmiszertermelés vagy az intenzív gazdálkodás nagyobb okot adna a környezeti aggodalomra.

Javítanunk kell az élelmiszerbeszerzés módján!

Új megoldásokat kell az „étlapra helyeznünk” gyönyörű bolygónk hosszú távú védelmére, és hogy ne károsítsuk tovább értékes ökoszisztémáinkat. Az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának egyharmadáért felelős, a hús- és tejtermesztés pedig ennek 75 százalékáért. Ezért nem hunyhatjuk be a szemünket az élelmiszerfogyasztás élővilágra gyakorolt ​​hatása felett – a bizonyítékok teljesen egyértelműek. A rovarok 80 százaléka eltűnt kevesebb mint 30 év alatt és mivel az intenzív állattenyésztés felelős az Amazonas erdőirtásainak 80 százalékáért is, már régen esedékes a változás.

Itt a cselekvés ideje!

Még nem késő azonban megfordítani a dolgokat; a gyors korrekciós intézkedések megfordíthatják a fajok csökkenését. Eljött a pillanat, amikor mindannyiunknak személyes felelősséget kell vállalnunk döntéseinkért. Élelmezési forradalmat kell indítanunk, és bátorítanunk kell a körülöttünk lévőket, hogy olyan pozitív változásokat hajtsanak végre, amelyek megvédik és növelik a biológiai sokféleséget, és újjáépítik károsodott bolygónkat.

A fogyasztók ereje: válasszon biotermékeket és egyen kevesebb húst!

A vásárlók szupermarketben hozott döntései a változás egyik fontos lehetőségei. Étrendünk változatosabbá tétele, a vegetáriánus és bio alternatívák választása kiindulópont az egyéni hatásunk csökkentéséhez. Hiszünk abban, hogy minél több zöldséget és kevesebb húst tartalmaz az étrendünk, annál jobb. Az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, és közvetlen hatással van a biológiai sokféleségre. A szójatakarmányt a világ olyan részeiről importálják, ahol a trópusi erdők irtása riasztó mértékben zajlik.

Image removed.

Átláthatóság és elszámoltathatóság

Igaz, az élelmiszeripar számára a kihívás jelentős. Többről van szó, mint egyszerűen szénsemlegesnek lenni. A vállalkozásoknak proaktív lépéseket kell tenniük a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ha nem, akkor nem igazán segítenek. A kibocsátások ellensúlyozása nem kezeli a kiváltó okot; a csökkentések végrehajtása és vállalkozásunk környezeti hatásainak kezelése a legjobb megközelítés.

A biológiai sokféleség válságának kezelése

Sok hegyet kell megmásznunk a biológiai sokféleség válságának leküzdése érdekében, beleértve az összes életpusztító vegyi anyag betiltását, az élelmiszerek szabványosítása elleni küzdelmet és a károsodott ökoszisztémák újjáélesztését. Noha a biológiai sokféleség csökkenését kevésbé értjük az éghajlatváltozáshoz képest, ne tévedjünk: ez korunk legnagyobb környezeti válsága. Mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy pozitív változást hajtsunk végre, és megvédjük azt, ami a legfontosabb.

(Forrás: newfoodmagazine.com – Fotó: medicalnewstoday.com)