FryAway: ne öntsd, dobd a használt olajat a kukába!

fryaway

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Kinek ne okozott volna még dilemmát, hogy mit kezdjen sütés után a használt étolajjal. Ha a lefolyóba öntjük, nem tűnik el, a csatornarendszerbe kerül, ahol megdermed, és problémákat okoz, szennyezi a környezetet. És üvegben a kukába dobni se az igazi. Egy okos új találmány most könnyedén megoldja a gondot.

Ha a mosogatóba öntjük a vasárnapi családi rántotthús készítése után a használt étolajat, idővel egyre több olaj és egyéb törmelék halmozódik fel, és zsírhegyeknek (fatberg) nevezett eltömődéseket hoz létre. Ezek eltakarítása egyes városoknak évente több millió dollárjába kerül, és a csatorna túlfolyását is okozhatja, ami szennyezi a környező vizeket.

Az étolajtól való megszabadulás alternatív módja – műanyag edénybe vagy üvegedénybe önteni, megvárni, amíg megdermed, majd kidobni – sem tökéletes, mivel az újrahasznosítható edényt a szeméttelepre juttatja. Most a FryAway nevű cég kínál újszerű megoldást – tudósít róla a The Spoon. A hozzáadott növényi alapú por a folyékony olajat szilárd anyaggá alakítja, amely kikanalazható a serpenyőből vagy a sütőből, és kidobható. 
A FryAway története a latin származású New Orleans-i ötletgazda, Laura Lady főzés iránti szenvedélyével kezdődik. „Sokat sütök-főzök otthon, és megvallom, bűnös vagyok, amiért korábban én is kiöntöttem az olajat a lefolyóba, és nem igazán gondolkodtam azon, hogy hová tűnt” – mondja.
Lady először a barátokkal folytatott beszélgetésekből szerzett tudomást a fatbergekről és a csatorna túlcsordulásáról, és úgy döntött, kifejleszt egy jó megoldást ki az amerikai piacra.
A termékfejlesztési folyamat során Lady egyetemi éveiből merített kémiai ismeretekre. „Elkezdtem kutatni, olvasni, és megpróbáltam kitalálni, hogyan lehetne egy olajat megszilárdítani. És rábukkantam a hidrogénezési folyamatra, amikor hidrogént adnak a molekulához, hogy megkeményítsék.”
A hidrogénezés ismerős kifejezés, mivel az eljárást az élelmiszeriparban használják. A margarint például növényi olaj megszilárdításával állítják elő hidrogénben gazdag sós víz felhasználásával. És alapvetően így működik a FryAway: a terméket (egy hidrogénezett zsírsavat) belekevered a használt étolajba, amíg az még forró, és reakció lép fel a kettő között, aminek következtében a zsír megszilárdul.
Miután a keverék szobahőmérsékletre hűl, folyékonyból kocsonyás formába viaszos, kemény anyaggá alakul át, amelyet aztán a szemétbe lehet dobni. Ahogy megszilárdul, csapdába ejti a sütés közben visszamaradt összes törmeléket és törmeléket, így mindez egyetlen lépésben kikerül a serpenyőből.
A termék két változata már elérhető a fogyasztók számára az interneten.
A cég azt tervezi, hogy tovább kutatja a használt étolaj újrahasznosításának egyéb megoldásait. „Mindannyian gondoskodni akarunk környezetünkről – de egyszerű módszerekre van szükség szokásaink javítására. A nap végén ez arról szól, hogy megkönnyítsük azok életét, akik szeretnek főzni.”

(Forrás: thespoon.com)