Forró vízben oldódik fel a fenntartható csomagolás

forro-vizben-oldodik-fel-a-fenntarthato-csomagolas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Bármennyire is próbálunk tudatosan élni, figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, az élelmiszerek csomagolóanyagait nem igazán tudjuk megkerülni. Legyen műanyag vagy papír, egyik sem igazán környezetkímélő. Nem úgy mint a CsupaszCsomagolás (NakedPak), amely forró vízben feloldódik.

Az óceánban úszó, műanyag hulladékból álló szigetek látványa nem ismeretlen jelenség. Egyes előrejelzések szerint 2050-re már több szemét lesz a tengerekben, mint élőlény. A hulladék felhalmozódásához az élelmiszerek csomagolóanyaga is nagyban hozzájárul. A problémával Naama Nictora, izraeli származású designer is szembesült, éppen ezért megalkotta a CsupaszCsomagolást (NakedPak), hogy ezzel csökkentse a hulladék mennyiségét.

- Különböző anyagokkal kísérleteztem, amelyek csomagolóanyagként funkcionálhatnak, és elfogyaszthatók a bennük lévő termékkel együtt - mesélte az alkotó. - A végső formula egy ehető, természetes anyag lett, amelynek fő összetevője az algákból előállított agar. Átlátszó, íztelen, valamint két- és háromdimenziós formába is alakítható.

Fagyi CsupaszCsomagolásban

Megmossuk, megfőzzük, és kész az ebéd

Igaz, a CsupaszCsomagolásnak önmagában nincs íze, de tartalmazhat különböző fűszereket és szószokat. A speciális anyag forró vízben teljesen feloldódik, a benne lévő ízesítők viszont nem, azok csak finomabbá teszik az ételt.

- A csomagolóanyagok fő funkciója, hogy elhatárolják az ételt a külvilágtól, ezzel biztosítva a higiéniát - magyarázta Naama Nictora. - Azonban a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget csomagolás nélkül árulják, így azokat meg kell mosni fogyasztás előtt. A CsupaszCsomagolással is pont ez a helyzet.

Leves - zacskó helyett CsupaszCsomagolásban

Az anyag az élelmiszerek széles skáláját rejtheti, köztük készételeket is. A designer egyelőre ötféle népszerű fogást csomagolt be ilyen módon - jégkrémet, spagettit, curryt, lasagnét és zöldséglevest. Mindegyik csomag egy főnek elegendő adagot tartalmaz, amit egyszerűen csak vízben meg kell főzni, és kész az ebéd. A jégkrém persze kivétel, azt csak lemossuk és már ehetjük is, mint egy almát.

(Forrás: naamanictora.com)