Forró vízben oldódik fel a fenntartható csomagolás

forro-vizben-oldodik-fel-a-fenntarthato-csomagolas

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Bármennyire is próbálunk tudatosan élni, figyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, az élelmiszerek csomagolóanyagait nem igazán tudjuk megkerülni. Legyen műanyag vagy papír, egyik sem igazán környezetkímélő. Nem úgy mint a CsupaszCsomagolás (NakedPak), amely forró vízben feloldódik.

Az óceánban úszó, műanyag hulladékból álló szigetek látványa nem ismeretlen jelenség. Egyes előrejelzések szerint 2050-re már több szemét lesz a tengerekben, mint élőlény. A hulladék felhalmozódásához az élelmiszerek csomagolóanyaga is nagyban hozzájárul. A problémával Naama Nictora, izraeli származású designer is szembesült, éppen ezért megalkotta a CsupaszCsomagolást (NakedPak), hogy ezzel csökkentse a hulladék mennyiségét.

- Különböző anyagokkal kísérleteztem, amelyek csomagolóanyagként funkcionálhatnak, és elfogyaszthatók a bennük lévő termékkel együtt - mesélte az alkotó. - A végső formula egy ehető, természetes anyag lett, amelynek fő összetevője az algákból előállított agar. Átlátszó, íztelen, valamint két- és háromdimenziós formába is alakítható.

Fagyi CsupaszCsomagolásban

Megmossuk, megfőzzük, és kész az ebéd

Igaz, a CsupaszCsomagolásnak önmagában nincs íze, de tartalmazhat különböző fűszereket és szószokat. A speciális anyag forró vízben teljesen feloldódik, a benne lévő ízesítők viszont nem, azok csak finomabbá teszik az ételt.

- A csomagolóanyagok fő funkciója, hogy elhatárolják az ételt a külvilágtól, ezzel biztosítva a higiéniát - magyarázta Naama Nictora. - Azonban a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget csomagolás nélkül árulják, így azokat meg kell mosni fogyasztás előtt. A CsupaszCsomagolással is pont ez a helyzet.

Leves - zacskó helyett CsupaszCsomagolásban

Az anyag az élelmiszerek széles skáláját rejtheti, köztük készételeket is. A designer egyelőre ötféle népszerű fogást csomagolt be ilyen módon - jégkrémet, spagettit, curryt, lasagnét és zöldséglevest. Mindegyik csomag egy főnek elegendő adagot tartalmaz, amit egyszerűen csak vízben meg kell főzni, és kész az ebéd. A jégkrém persze kivétel, azt csak lemossuk és már ehetjük is, mint egy almát.

(Forrás: naamanictora.com)