Ferenc pápa azt kérte, kevesebb húst fogyasszanak a fiatalok

ferenc-papa-mar-tobbszor-felszolalt-a-klimavaltozas-kapcsan

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A környezet védelme érdekében Ferenc pápa egy, a közelmúltban megrendezett ifjúsági konferencián arra kérte a fiatalokat, hogy fogyasszanak kevesebb húst. Az egyházfő egyébként már korábban is többször felszólalt a klímaváltozással kapcsolatban.

Prágában tartottak ifjúsági konferenciát, a résztvevőknek Ferenc pápa is üzent. A levelében azt sürgette, hogy a fiatalok hagyjanak fel az önpusztító trendekkel, helyezzék inkább előtérbe a fenntarthatóságot. Felhívta a figyelmüket, hogy nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok felhasználást kell csökkenteni, hanem fel kell hagyni sok más, felesleges dolog fogyasztásával is - példaként azt hozta fel, hogy a húsfogyasztás mérséklése is hozzájárulhat a környezet védelméhez.

Többször is felszólalt már a klímaváltozással kapcsolatban

Ferenc pápa kifejezetten fontosnak tartja a környezet védelmét, és erre rendszeresen próbálja felhívni a hívők és a világ vezetőinek figyelmét. Az egyházfő már 2015-ben írt a téma kapcsán egy enciklikát (körlevelet), amelyben a Földön élő valamennyi embert megszólította, gyors és egységes fellépésre sürgette őket a globális felmelegedés és a környezetkárosítás ellen.

Ugyanebben az évben bevezette a teremtett világ védelmének imanapját, amelyet azóta is minden évben, szeptember elsején tart a katolikus egyház. A pápa azóta is számtalanszor szólalt már fel a téma kapcsán, beszédeiben legtöbbször azt hangsúlyozta, hogy mielőbbi, közös és konkrét lépésekre van szükség a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében.

Milyen étrendet folytat az egyházfő?

Ha már a fiatalokat a húsfogyasztás mérséklésére kérte Ferenc pápa, felmerül a kérdés, hogy ő milyen étrendet folytat? Erről nem lehet sokat tudni. Egy 2013-ban megjelent cikk szerint egy speciális diéta szerint állítja össze az étkezéseit. Kedvenc étele az úgynevezett bagna cauda (fokhagymából és szardellából készült forró étel) nyers zöldségekkel.

Ő maga valószínűleg nem vegán, ami abból sejthető, hogy még 2019-ben az akkor 12 éves állatjogi aktivista, Genesis Butler hívta ki az egyházfőt, hogy nagyböjt idején folytasson vegán életmódot - tehát teljesen hagyja el az állati eredetű élelmiszereket és termékeket. A pápa a kihívást nem fogadta el, viszont írt egy levelet, amelyben nagyra értékelte, hogy a lány törődik a világ, a közös otthonunk jövőjével.

(Forrás: euronews.com)