Fasírt készült a kihalt mamut húsából

termesztett-hus-mamut-husgolyo

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Mamuthúsból készített fasírtot egy ausztrál cég, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a termesztett húsban rejlő lehetőségekre, valamint a nagyipari állattartás, a vadvilág pusztulása és a klímaváltozás közötti kapcsolatra.

Bár attól még messze van, hogy a kereskedelmi forgalomban széles körben elterjedjen, a termesztett hús ma már nem ismeretlen fogalom. Az állatok levágása nélkül, pusztán sejtekből előállított termékben sokan látnak lehetőséget, több cég is dolgozik a jól megszokott csirke, marha- és sertéshús ilyenfajta helyettesítésén.

Az ausztrál Vow azonban ennél is merészebb irányba indult el, és már több mint 50 faj potenciálját vizsgálta, köztük az alpakáét, a bivalyét, a krokodilét és különféle pávákét. Az első általuk termesztett hús, amit a fogyasztók is megkóstolhatnak majd a szingapúri éttermekben, a japán fürj lesz - írja a The Guardian.

Az éghajlatváltozás szimbólumát választották

- A cél az, hogy néhány milliárd húsevőt letérítsünk a hagyományos állati fehérjék fogyasztásáról, és helyettük a laboratóriumban előállítható termékeket válasszák - magyarázta - George Peppou, a Vow vezérigazgatója. - Szerintünk ennek a legjobb módja, ha igazán ízletes húsokat alkotunk meg. Megkeressük azokat a sejteket, amelyek könnyen termeszthetők, ízletesek és táplálók, majd ezeket összekeverve készítjük el a termékeket.

Étkezési szokásaink megváltoztatása fontos fenntarthatósági kérdés. A cég célja, hogy elindítson egy párbeszédet arról, hogyan táplálkozunk, és ennek milyen jövőbeli alternatívái lehetnek. Ennek előremozdítása érdekében készítettek húsgolyót a kihalt gyapjas mamut húsából. Tim Noakesmith, a Vow társalapítója elmondta, a faj az éghajlatváltozás és a biodiverzitás lerombolásának szimbóluma, ezért esett rá a választásuk. A tudományos kutatások szerint a mamutok kihalásában a vadászat és az utolsó jégkorszak utáni felmelegedés is közrejátszott.

Az eredeti cél a dodóhús előállítása volt

A mamutfasírt létrehozásában Ernst Wolvetang, a Queensland Egyetem Biomérnöki Intézetének professzora segített a cégnek. Csapata a mamut egy kulcsfontosságú izomfehérjéjének, a mioglobinnak a DNS-ét szekvenálta, a hiányzó részeket pedig elefánt DNS-sel pótolta. Ezt aztán birka őssejtekbe ültették, hogy replikálódjanak, és felhasználhassák a mamuthús előállítására.

- Nevetségesen egyszerű és gyors volt az eljárás - vélekedett Wolvetang. - Pár hét alatt végeztünk vele. Eredetileg dodóhúst szerettünk volna előállítani, de a szükséges DNS-szekvencia nem állt rendelkezésünkre.

A professzor hozzátette, megérti, hogy az emberek kezdetben vonakodnak az ilyen jellegű termékektől.

- A laboratóriumban előállított hús eleinte kicsit furcsának és újszerűnek tűnik. Azonban környezetvédelmi és etikai szempontból igenis sok értelme van - hangsúlyozta.