Eltűnhet a zöldségek és gyümölcsök egyszer használatos csomagolása

zoldseg-gyumolcs-csomagolas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Klímasemleges lehet a zöldségek és gyümölcsök csomagolása az Európai Unióban egy új szabályozásnak köszönhetően.

Újrahasznosíthatónak kell lennie a zöldségek és gyümölcsök csomagolására felhasznált anyagoknak és öntapadós címkéknek egy, jelenleg még szakmai egyeztetés alatt álló szabályozás értelmében - erről a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet számolt be. Az Európai Bizottság menetrendje szerint bizonyos intézkedések már 2024. májusában életbe lépnének, és az Európai Unió összes tagállamára vonatkoznának.

Újrahasznosítható csomagolás, komposztálható címke 

A tervezett szabályozás szerint a 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű, friss gyümölcs és zöldség esetén nem alkalmazható egyszer használatos csomagolás. Kivétel csak abban az esetben lehetséges, ha a csomagolás bizonyítottan szükséges például vízveszteség, vagy mikrobiológiai és fizikai veszélyek miatt. Az öntapadós címkéknek pedig teljes egészében komposztálhatónak kell lenniük a rendelet hatálybalépését követő 24 hónapon belül.

Mindezek mellett kiegészülhet a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 4/62/EK irányelv is. Ez az irányelv írja elő többek között azt, hogy 2025. december 31-ig az összes csomagolási hulladék legalább 65%-át újra fel kell dolgozni. A kiegészítés lényege az lenne, hogy az energiahatékonysági címkékhez hasonlóan az Európai Unió egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozná az egyes csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd.

Gyors ütemben növekszik a hulladék mennyisége

Ha minden a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46 százalékkal nőne. A rendelettervezet célja, hogy ennek a növekedésnek elejét vegye.