Csirkehús a laborból: az Egyesült Államokban engedélyezték a mesterséges húsok forgalmazását

mesterseges-husok-kerulhetnek-forgalomba-az-egyesult-allamokban

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Friss csirkehús egyenesen a laborból - az Egyesült Államokban akár ilyen reklámszövegek is megjelenhetnek, hiszen a napokban emberi fogyasztásra alkalmas terméknek minősítették a laboratóriumban előállított húsokat.

Laboratóriumban előállított húsok kerülhetnek hamarosan az Egyesült Államok szupermarketjeibe, ugyanis az UPSIDE Foods nevű cég ilyen jellegű termékeit emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélte meg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (US Food and Drug Administration, FDA).

A mesterséges húsok és tengeri herkentyűk élő állatok izomsejtjeinek felhasználásával készülnek ellenőrzött laboratóriumi körülmények között.

- Ez egy történelmi pillanat - értékelte az FDA döntését Dr. Uma Valeti, az UPSIDE Food vezérigazgatója. - Egy olyan világban indítottuk el vállalkozásunkat, amely tele van szkeptikusokkal, most pedig az első olyan cég lettünk, amely megkapta az FDA engedélyét a mesterséges húsok forgalmazására.

Jobb a környezetnek, ha laborban állítjuk elő a húst?

A fogyasztók egyre inkább figyelnek arra, hogy életvitelük milyen hatással van a környezetre. Emiatt nemcsak a vegetáriánus és vegán táplálkozás iránti érdeklődés nőtt meg, hanem egyre nagyobb figyelmet kapnak a laboratóriumban előállított húsok is.

- A számítások szerint a nagy mennyiségben, mesterségesen létrehozott húsok kevesebb vizet és természetesen kevesebb földterületet igényelnek, mint a hagyományos módon előállított termékek - jegyezte meg az UPSIDE Foods sajtóközleményében.

Szingapúr volt az úttörő

A világon elsőként Szingapúrban, még 2020-ban adták meg az engedélyt a tiszta - élő állat levágása nélkül előállított - húsok forgalmazására az amerikai Eat Just cég számára.

(Forrás: euronews.com)