Az egészséges ételek nemcsak nekünk, hanem a környezetnek is jók

az-elelmiszer-osztalyozasi-rendszer-elosegiti-a-tudatosabb-vasarlast

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Amelyik étel jó az egészségünknek, jó a környezetnek is - ha tudat alatt ezt sejtettük is, most bizonyosságot nyert az Oxford Egyetem kutatói által.

Nagyszabású kutatást végeztek az Oxford Egyetem szakemberei: több mint 57 ezer élelmiszer kapcsán vizsgálták meg azok tápanyagértékét és előállításuk környezetre gyakorolt hatását. Mint kiderült, az egészségesebb, tápanyagokban gazdagabb termékek a környezetre is kisebb terhet jelentenek.

Ezt persze valahol eddig is sejtettük, akkor tehát miben jelent újdonságot ez a vizsgálat?

- Arról eddig is volt információnk, hogy az olyan alapanyagok, mint például a búza vagy a szójabab termesztése mennyire fenntartható - magyarázta Michael Clark, az Oxford Egyetem környezettudósa, a kutatás résztvevője. - Azonban ha valaki besétál a boltba, nem búzát vagy szójababot vesz.

A kutatás tehát abban mutatott újat, hogy nem pusztán egy-egy alapanyag környezetre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem a több összetevőből álló termékekét. Azt találták, hogy a bárány- és marhahúst tartalmazó élelmiszerek - mint például a félkész húsos piték - a legkevésbé fenntarthatók, amíg a pékáruk, gabonafélék, zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó termékek, de meglepő módon még a cukros üdítők környezetre gyakorolt hatása jóval kisebb.

Több tápanyag, kisebb környezeti hatás

Ezeket az adatokat aztán összevetették az élelmiszerek tápanyagtartalmával, és ez világított rá, hogy az egészségesebb termékek egyben környezetbarátabbak is. Említésre méltó kivételt képeznek a diófélék és a tenger gyümölcsei, amelyek ugyan tápanyagban gazdagok, de a környezeti hatásuk is jelentős.

Ha létezne még több, a fentihez hasonló, széles körben alkalmazható élelmiszer-osztályozási rendszer, az segítené a fogyasztókat, hogy tudatosabban vásároljanak, vélekedik Oliver Jolliet, a Dán Műszaki Egyetem környezet-egészségügyi szakembere.

- Nagy különbségek vannak az élelmiszerek között, és végre van lehetőségünk olyan döntéseket hozni, amelyek valóban hozzájárulnak az egészségünk és környezetünk megóvásához - tette hozzá a kutató.

Az élelmiszeripar jelentős mértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Egy 2020-as tanulmány szerint, ha a fosszilis tüzelőanyagok használatával azonnal fel is hagynánk, viszont a jelenlegi élelmiszeripari technológiákon nem változtatnánk, akkor is nehezen lehetne 2 Celsius fok alatt tartani a globális felmelegedés szintjét.

 

(Forrás: nature.com)