Robotokkal tovább növelhető a napelemek hatékonysága

napelem-robot-tisztitas

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A rendszeres tisztítás növeli a napelemek élettartamát, valamint fokozza azok hatékonyságát. Az izraeli székhelyű BladeRanger erre egy olyan megoldást kínál, amelynél emberi beavatkozásra sincs szükség.

A megújuló energiaforrások iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és azok között is a napenergia az egyik legnépszerűbb. Ennek több oka is van, mint például az, hogy panelek előállításának költségei egyre csökkennek, miközben hatékonyságuk fokozatosan nő. A tavalyi évben több olyan kísérletet is végeztek, amelynek során a kutatók átlépték a bűvös, 30 százalékos határt a napelemek hatékonyságát tekintve - ilyesfajta sikerről korábban mi is beszámoltunk. Amíg azonban ez laboratóriumi körülmények között már elég jól működik, a való világban összetettebb a helyzet, hiszen a panelek hatékonyságát az olyan kis dolgok is befolyásolják, mint például a porszemcsék. Rendszeres tisztításuk ezért szükséges.

Robotok tisztíthatják a napelemeket

Ahogy egyre több és nagyobb napelemfarmokat hozunk létre, úgy válik egyre nehézkesebbé azok kézi tisztítása. A folyamat ráadásul nemcsak munkaigényes, hanem számos kockázattal jár. A BladeRanger erre talált egy igazán előremutató megoldást - számol be róla az InterestingEngineering. A cég kifejlesztette Plecót, a robotot, amit csak rá kell helyezni a panelre, és megnyomni az “Indítás” gombot. A többit már megcsinálja magától, nincs szükség kezelőszemélyzetre, hogy irányítsa a szerkezetet.

Miért is annyira jó dolog ez?

Rendszeres tisztítással az adott telephelyen előállított áram mennyisége akár 30 százalékkal nőhet, így a beruházás megtérülési ideje jelentősen csökken. Bár a tisztítórobotok nem ismeretlenek a napelemes piacon, amiben Pleco újat tud mutatni az az, hogy teljes mértékben víz nélkül működik. Ezzel a folyamat nemcsak fenntarthatóbbá válik, de vízhiányos területeken is alkalmazható.

További előnye, hogy a robot munka közben mesterséges intelligencia segítségével adatokat gyűjt a rendszerről. A felhasználó így képet kaphat a szükséges karbantartási munkálatokról, amivel megelőzheti a panelek tönkremenetelét.