Túl a bűvös határon: holland kutatók 30 százaléknál magasabb hatásfokú napelemet fejlesztettek

holland-kutatok-30-szazaleknal-magasabb-hatasfoku-napelemet-fejlesztettek

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Ha összefognak a holland kutatók, nagy áttörések születhetnek: nemrég például sikerült átlépniük a bűvös, 30 százalékos hatásfokot a napelemekre vonatkozóan. Az eredmény segítheti a napenergia terjedését, ezzel is csökkentve az emberiség függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól.

A napenergia felhasználása remek megoldás a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, nem véletlen, hogy egyre népszerűbb az egész világon. Annak érdekében, hogy a gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrást még jobban kihasználhassuk, folyamatosak a fejlesztések, kutatások.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható napelempanelek többsége nagyjából 22 százalékos hatásfokkal rendelkezik. Ha ezen javítunk, akkor egységnyi területen több energiát tudunk előállítani, ráadásul kisebb költséggel. A holland kutatók célja szintén a hatékonyság növelése volt, és igen szép eredményeket értek el ezen a téren - átlépték ugyanis a bűvös, 30 százalékos hatásfokot.

A titok a szilícium és perovszkit keverékében rejlik

Ahogy a tanulmányukból kiderül, egy úgynevezett tandem napelemet hoztak létre, amelyben vegyesen vannak szilícium és perovszkit alapú napelemek. A két anyag különböző hullámhosszú sugárzást hasznosít, emiatt tud hatékonyabb lenni, mint az egy “összetevős” napelem. A szilícium alapú rész ugyanis a fény látható és infravörös tartományában működik jól, amíg a perovszkit inkább az ultraibolya sugárzást hasznosítja. Az eszközben négy cellát kapcsoltak össze, amelynek alsó és felső része egymástól függetlenül is tud működni, tovább növelve a teljesítményt.

A kutatók először a perovszkit alapú cella hatékonyságát fejlesztették fel 19,7 százalékra, majd ehhez kapcsoltak egy szilícium alapú napelemet, amelynek hatásfokát szintén optimalizálták különböző eljárásokkal. Az így létrehozott szerkezet hatásfoka együttesen 30,1 százalék volt, ami a valaha mért legmagasabb érték a napelemek esetén.

 

(Forrás: interestingengineering.com)