Az elhasznált napelemek újrahasznosítását segíti az új megállapodás

napelem-ujrahasznositas-panel-hulladek

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elhasznált napelemek újrahasznosítására kötött egymással hosszútávú megállapodást a megújuló energiával foglalkozó Greenbacker Energy Company és a SOLARCYCLE. A napelemrendszerek robbanásszerű terjedésével az újrahasznosítás kérdése egyre fontosabbá válik.

A zöldenergiával kapcsolatos befektetések területén a Greenbacker vezető szerepet tölt be, világszerte összesen már csaknem 1 GW napelemes kapacitást épített ki. Ilyen teljesítmény mellett pedig gondolni kell arra, mi lesz az elhasználódott panelek sorsa. A Greenbacker éppen ezért kötött együttműködést a SOLARCYCLE csapatával a napelemek újrahasznosítására vonatkozóan - írja az Electrek.

A SOLARCYCLE azt ígéri, hogy technológiájukkal a panelekben található nyersanyagok 95 százalékát képes kinyerni, többek között az ezüstöt, szilíciumot, rezet és az alumíniumot.

- Együttműködésünk támogatja a zöld munkahelyeket, és hozzájárul a körkörös gazdaság kialakításához - mondta Shannon Scarbrough, a Greenbacker fenntarthatósági programjának menedzsere.

Miért szükséges a panelek újrahasznosítása?

A napelem panelek akár 20-30 évig is termelhetik a zöld áramot, de ugyanilyen fontos, hogy életciklusuk végén is a fenntarthatóságot szolgálják. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) becslése szerint 2050-re világszinten nagyjából 78 tonnányi napelemhulladék keletkezésével kell számolnunk - el kell kerülni, hogy ezek a hulladéklerakókban végezzék.

Szerencsére a panelek jól újrahasznosíthatók, és ezt a folyamatot egyre hatékonyabb technológiák segítik. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az ausztrál Deakin Egyetem kutatói egy olyan kémiai eljárást dolgoztak ki, amellyel minden eddiginél hatékonyabban, vegyszerek használta nélkül nyerhető ki a szilícium a panelekből. A szilíciumot ezután többek között akkumulátorokban használhatják fel a kapacitás növelésére.

A pv magazin szintén ismertetett egy új technológiát, amelynek során acélgolyókkal törik össze a panelt, majd szeparálják el a nyersanyagokat, amelyeknek 99 százalékát vissza is tudták nyerni a kísérletek során.

 A Washington Post pedig egy igen érdekes kutatást mutatott be: mikrohullám segítségével távolították el a panel műanyag bevonatát, hogy hozzáférjenek a hasznosítható anyagokhoz. Az eljárást az teszi különlegessé, hogy az első próbálkozások során a kutatók egy olyan mikrohullámú sütőt használtak, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Érdekes továbbá, hogy az utóbbi két eljárás kidolgozása is ausztrál kutatók nevéhez fűződik.

A fentiekben csak néhány példát hoztunk fel a legújabb kutatási irányokra, amelyek egyelőre még inkább csak a kísérleti fázisban tartanak. Ugyanakkor jelenleg is számos technológiát alkalmaznak a panelek újrahasznosítására.