Még hatékonyabban hasznosulhatnak a régi napelemek

napelem-ujrahasznositas-panel

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elhasznált napelemek újrahasznosítását teheti könnyebbé egy ausztrál fejlesztés. Az újfajta kémiai eljárásnak köszönhetően rendkívül hatékonyan nyerhető ki a szilícium a panelekből.

A napenergia hasznosítása kulcsfontosságú a tiszta energiára való átállásban, a napelemek élettartama azonban véges. Az elhasznált panelek újrahasznosítására léteznek már eljárások, de tökéletesíteni ezeket mindig lehet. Egy ilyen fejlesztésről számol be az Euronews cikke is.

Egyszerű, környezetkímélő és gyors az új eljárás

Az ausztrál Deakin Egyetem munkatársai egy olyan kémiai eljárást dolgoztak ki, amellyel minden eddiginél hatékonyabban nyerhető ki a szilícium a panelekből. Ehhez ráadásul nem használnak vegyszereket, így eljárásuk olcsóbb és környezetkímélőbb a jelenleg használt módszereknél.

- Sokféle technológia létezik a napelemek újrahasznosítására, de a legtöbb közülük időigényes, bonyolult és többlépcsős folyamat - Mokhlesur Rahman, az egyetem munkatársa.

Olcsó akkumulátorok előállítása a végső cél

Az új eljárás érdekes lehet az újrahasznosítással foglalkozó cégek számára. A kinyert szilíciumot feldolgozva többek között akkumulátorokban használhatják fel a kapacitás növelése érdekében.

Jelenleg ez az alapanyag elképesztően drága (kilogrammonként több mint 10 millió forint), azonban ha az ausztrálok technológiája ipari szinten is alkalmazható lesz, ez megváltozhat. A csapat tehát most azon dolgozik, hogy ne csak laboratóriumi szinten, hanem üzleti modellként is életképes legyen a technológia.