Érdemes-e a KKV-knak napenergiába fektetni?

erdemes-e-a-kkv-knak-napenergiaba-fektetni

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A címben is feltett kérdésre a rövid és roppant egyszerű válasz az, hogy: IGEN! Több szempontból is bizonyított és alátámasztott, hogy nem csak a háztartások számára optimális befektetés a napelemes rendszerek kialakítása, hanem a cégek esetében is megtérülő az ilyen típusú fejlesztés. A részletes indoklásról a következő fejezetekben tesz cikkünk említést.

KKV-S NAPELEMES RENDSZEREKRŐL ÁLTALÁBAN

A KKV-k egyik nagy előnye a háztartásokkal szemben, hogy viszonylag egyenletes, jól kalkulálható áramfogyasztással rendelkeznek, valamint a napelemek befogadására is alkalmasabb (nagyobb) tetőfelülettel rendelkeznek. Tudnunk kell, hogy Magyarország és az Európai Unió energiapolitikája teljes átalakulás előtt áll. Hazánk - csatlakozva az EU-s célkitűzésekhez - tervezetten 2030-ra 40%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint energiatermelésében el kívánja érni, hogy az energiamátrix minimum 20%-át megújuló forrásból biztosítsa. E két cél elérésében pedig a legkézenfekvőbb megoldást a napelemes rendszerek jelentik.

Image removed.

Egy fotovoltaikus rendszer kialakítása a KKV-k tekintetében egy igazi win-win szituáció, mivel ezzel a vállalkozások akár teljesen megszabadulhatnak a villanyszámlájuktól, másfelől pedig hozzájárulnak a nagy közös célkitűzés eléréséhez. Emellett a vállalkozások megspórolnak egy olyan korábban állandóan jelentkező költséget, amit egyéb fejlesztésekbe forgathatnak át, ezzel lehetőséget teremtve a cég további dinamikus növekedésének. A KKV-s szolár fejlesztések mellett szól még, hogy Magyarországon már több cég nyújt számos komplett szolgáltatást a pályázati tanácsadástól kezdve, a rendszerek megtervezésén és kiépítésén át, egészen a 24 órás távfelügyelet biztosításáig. Ilyen komplex szolgáltatást nyújt többek között az EU-Solar Zrt. is.

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK CÉGEK SZÁMÁRA

A KKV-k számara jelenleg két Európai Uniós finanszírozású pályázat is elérhető a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, amely napelemes rendszerek kialakítását támogatja. A GINOP-4.1.3-19-es, „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című kiírás olyan cégeket támogat, melyek villamosenergia fogyasztása egy 5-15 kW-os rendszer telepítését indokolja. A pályázat keretében rendszermérettől függően 1 és 3 millió Ft közötti összeg igényelhető. A támogatási programban rendelkezésre álló keretösszeg 23,92 milliárd Ft. Bár a támogatási intenzitás 100%-os, a vissza nem térítendő támogatás mértékét a kialakított rendszer mérete is meghatározza. A pályázatban a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket, vagy amennyiben meghaladja azt, akkor az önerőből finanszírozandó.

Image removed.

A másik napelemes pályázati lehetőség a GINOP-4.1.4-19-es, amely a „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” címet viseli. Ez már egy kombinált kiírás, ami napelemes rendszer telepítésén túl az adott épület energiagazdálkodását is javító adottságok (fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárócsere, stb.) fejlesztését is lehetővé teszi. A pályázat nagy előnye, hogy a napelemes rendszerek kialakítása önállóan is megvalósítható, amennyiben annak összteljesítménye meghaladja a 15 kW-t. A pályázat keretében 3-100 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető 55%-os intenzitás mellett. A támogatási programban rendelkezésre álló keretösszeg 20,42 milliárd Ft. Azon cégeknek, akik napelemes rendszerek telepítésén gondolkodnak érdemes mielőbb cselekedni, mivel a pályázati források rohamléptekben fogynak, így eleshetnek ettől a kedvező befektetési lehetőségtől. A pályázati források igénybevételével pedig a megtérülési idő jelentősen lerövidül.