Egyszerűsítettek a KKV-kal szembeni elvárásokon!

egyszerusitettek-a-kkv-kal-szembeni-elvarasokon

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A közelmúltban, 2020.02.12-én a GINOP-4.1.3-19-es, Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro- kis- és középvállalkozásoknak című pályázaton sokat könnyítettek, hogy még több mikro-, kis- és középvállalkozás tudja beadni kérelmét és juthasson támogatáshoz. Mivel már több, mint fél éve nyitva van a pályázat, de a keretnek még az 1/5-ét se kötötték le, ezért szükségessé vált a szabályrendszeren való egyszerűsítés.

MILYEN KÖNNYÍTÉSEK TÖRTÉNTEK?

A mostani és a korábbi módosítások a szabály- és keretrendszer lényegi könnyítését jelentik a gyakorlatban, mivel:

  • Az egyik legfontosabb változtatás, hogy lehetővé tették a korábbi verzióval szemben, hogy a napelemes rendszer nem csak a fejlesztendő épület tetőszerkezetén helyezhető el, hanem az már „az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén” is felszerelhető.
  • A kiírás műszaki és szakmai elvárásokat összefoglaló fejezete ezidáig elég hosszú lista volt, melyet lerövidítettek arra, hogy kiemelkedően jelentős kockázatnak az számít, ha „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • Figyelni kell arra, hogy a projekt előrehaladása során esetlegesen előforduló műszaki-tartalmi változásokat be kell jelenteni. A rendszerméretben bekövetkező változtatásoknak viszont így is a támogatott 5-15 kW névleges teljesítményű méretkategóriába kell esniük. A változásbejelentére a projektidőszak alatt csupán egyszer van lehetőség!
  • Apró változtatásnak tűnik, és csak az értelmezést segíti, hogy a támogatás mértékének meghatározásánál „a vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet” mondatból már hiányzik a maximum kifejezést. Ennek ellenére a kiírás továbbra is kiköti a “beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”.
  • Teljes mértékben törölésre került az árajánlat tevőkre vonatkozó összeférhetetlenségről szóló szigorú szabályrendszer.
  • Módosult a támogatási kérelem és a záró kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listája. Ez is részben egyszerűsítést, könnyítést jelent a vállalkozások számára.
  • Egy korábbi változtatás már sokat segített abban, hogy kiszélesítette a KKV-on  belül a pályázók körét. A létrehozható rendszer minimális határértékét 7,5 kW-ról 5 kW-ra módosították, ezzel olyan kis cégek is tudtak már pályázni, akiknek relatíve alacsony a fogyasztása.

Image removed.

MÉG VÁRHATÓ ÚJABB PÁLYÁZAT IS!

Korábbi cikkünkben is említettük már, de a GINOP-4.1.3-19-es pályázat módosításával egyidőben  jelentette be a minisztérium, hogy a kis pályázat „nagytestvére”,  a GINOP-4.1.4-es kiírás esetében , ami a 3-100 millió forint között kínál támogatást, túligénylés történt. A korábban dedikált 20 milliárd forintos keret helyett már több, mint 25 milliárd forintnyi kérelem érkezett be. Mindezért egy újabb pályázat lesz várható a közeljövőben.