Bruttó vagy szaldó? – A vállalkozások sem maradnak ki belőle

brutto-vagy-szaldo

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

A bruttó és szaldó elszámolás alkalmazhatóságáról szóltak a hírek az elmúlt hónapokban, de csak igen kevesen foglalkoztak a vállalkozásokkal, pedig ez a kérdés őket is mélyen érintheti. Ráadásul egy cég leggyakrabban befektetésként tekint a napelemes rendszerre, így korántsem mindegy mennyi idő alatt térül az meg. Éppen ezért jelen cikkünkben a vállalkozások érintettségét boncolgatjuk a bruttó-szaldó kérdéskörben.

HASONLÓ SZABÁLYOK ÉRVÉNYESÜLNEK A VÁLLALKOZÁSOKNÁL IS

A közelmúltban Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter bejelentést tett, és eloszlatta a kételyeket, hogy a támogatással létesített, lakossági napelemes háztartási méretű kiserőművek (HMKE) esetében kizárólag azokra vonatkozhat a szaldó elszámolás, amelyeknél az üzembe helyezés (ad-vesz óracsere) legkésőbb 2021. június 30-ig megtörténik. Ez a kijelölt határnap ugyanakkor nemcsak a lakosságra vonatkozik, hanem a cégek beruházásai esetében is érvényes. Bár a két szegmens más és más forrásból tud igénybe venni támogatást, a kormányzat döntése értelmében az ilyen módon létrehozott napelemes rendszerek esetében figyelembe kell venni a határidőt. Vagyis az Európai Uniós finanszírozású pályázatokon vissza nem térítendő támogatást nyert, de még be nem fejezett (üzembe helyezés) napelem-telepítéseknél szintén 2021. június 30-át kell figyelembe venni. A fenti döntés nyomán azon vállalkozások lehetnek ebben érintettek, akik a GINOP-4.1.4-19-es kódszámú, „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című pályázat esetében valósítanak meg projekteket és még nem történt meg a rendszerek beüzemelése. Ennél a pályázatnál egy korábbi módosítás során, mikor keretemelés és újabb beadási szakaszok meghirdetése is történt, már a kiírók rögzítették, hogy az 5. és 6. beadási szakaszban nyertes kedvezményezettek már csak és kizárólag bruttó elszámolással fognak tudni szerződést kötni az energiakereskedőkkel: „A háztartási méretű kiserőmű kategóriába tartozó napelemes rendszer támogatása visszwatt védelem kiépítésével, vagy pedig a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (VET Vhr.) 2021. július 1-jétől hatályos 5. § (5a) bekezdése szerinti elszámolással lehetséges. Ez utóbbi értelmében a villamosenergia-kereskedővel megkötött szerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy a kereskedő az adott rendszer vonatkozásában 2021. július 1-jét követően olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.” (GINOP-4.1.4-19 kiírás 3.1.1. fejezet)

Image removed.

Jelenleg már csak egy beadási szakasz nyílik meg 2021. június 15. és június 30. között, így aki a beadást követően kezdi meg projektjét és támogatást nyer el, arra már biztosan a bruttó elszámolás fog vonatkozni. Sőt a 4. beadási kör tavaly július-október között volt, a nyerteseket pedig csak idén márciusban hirdették ki, így közülük sokan szintén nem tudják lezárni projektjeiket. Az ITM közleménye érintheti még a "Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása" című és VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú pályázaton nyertes vállalkozásokat is, mivel ebben is volt lehetőség napelemes rendszerek létrehozására. Ugyanakkor azon cégek, akik a lakosság egy csoportjához hasonlóan tisztán önerőből valósítják meg napelemes projektjeiket, még 2023.12.31-ig szaldó elszámolásban köthetik meg szerződéseiket!

Amennyiben vállalkozását érdekli a pályázati lehetőség napelemes rendszer kialakításához, akkor regisztráljon weboldalunkon!