Tengeralatti szobrokkal segítik a korallokat a Fidzsi-szigeteken

korall-szobor-korallzatony-fidzsi

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Acélszobrok sejlenek át a Nacula-sziget türkizkék vizén. Az alkotások egy különleges, természetvédelmi projekt részét képezik, amelynek célja a korallzátonyok állapotának helyreállítása.

A klímaváltozás a korallzátonyokra is súlyos hatással van, a melegedő tengerekben egyre gyakoribb a korallfehéredés. Számos kutató és természetvédelmi szakember dolgozik azon, hogyan lehetne megmenteni ezeket az egyedülálló képződményeket. A Fidzsi-szigetekhez tartozó Nacula-szigeten például acélszobrokat rögzítettek a tengerfenékre, amelyek 30 korallfajnak adnak otthont - számolt be róla a The Guardian.

A műalkotásokat a Counting Coral nonprofit szervezet helyezte a vízbe azzal a céllal, hogy a változó körülmények ellenére is segítse a korallzátonyok növekedését. Az alapító, Jolyon Collier azt mondta, az installáció egyesíti a művészet, az óceán és Fidzsi iránt érzett szeretetét.

- Mindenhol érintetlen korallzátonyok voltak, most meg azt látjuk, hogy kezdenek kihalni. Ez sokkoló számomra - mondta Jolyon Collier.

A klímaváltozással járó hőhullámok, viharok és egyéb időjárási szélsőségek kihívás elé állítják a korallokat, ezért a csapat olyan “szuperkorallokat” szeretne létrehozni, amelyek a genetikai tulajdonságaiknak köszönhetően ellenállnak ezeknek. A szobrok stabil alapot adnak, a korallok meg tudnak telepedni rajtuk, a kutatók pedig folyamatosan vizsgálják, hogyan reagálnak az egyes fajok a szélsőségekre.

- Próbálunk olyan koralltörzseket létrehozni, amelyek ellenállók az éghajlatváltozással szemben, ezeket nevezzük szuperkoralloknak - magyarázta Collier. - Voltak már nagy sikereink, igazán egészséges egyedekkel, de sajnos veszteségeink is. A munkát addig folytatjuk, amíg meg nem találjuk azokat a genetikai törzseket, amelyek képesek felvenni a harcot a változó körülményekkel.

A szobrokra egyfajta génbankként is tekinthetünk, amely biztosíthatja a tengeri ökoszisztéma megőrzését a jövő generációi számára is.