Szivárványfelhők festették meg az Északi-sarkkör felett az eget

szivarvanyfelho-izland-legkor-ozon

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Különleges szivárványfelhők festették meg az eget január végén Finnország, Izland és Norvégia felett. A látvány mesebeli, de közel sem olyan veszélytelen, mint amilyennek látszik.

Az Északi-sarkkör térségében az északi fény ismert látvány, de január végén egy sokkal ritkább jelenséget figyeltek meg. Az Euronews tette közzé az izlandi fotós, Jónína Guðrún Óskarsdóttir képeit, amelyeket a Finnország, Izland és Norvégia egét megfestő, irizáló felhőkről készített.

szivarvanyfelho-izland-legkor

Ritkán látható a mesés jelenség

A szivárványfelhők kialakulása a légkörben található apró jégkristályokhoz köthető. A napfény ezeken a kristályokon speciális körülmények között úgy törik meg, hogy az irizálást okoz. A jelenség időnként az alacsonyabb szintű felhőzetben is megfigyelhető, de igazán drámai hatást a sztratoszférában - nagyjából 19-25 kilométeres magasságban - ér el. A légkör ezen rétege igen száraz, jégkristályok csak -81°C alatti hőmérsékleten képződnek, ami ritkán fordul elő.

Szépek, de veszélyesek a szivárványfelhők

Azonban bármennyire is lenyűgöző a látvány, a szivárványfelhők megjelenése nem jelent jót, ugyanis olyan kémiai reakciókat indítanak el, amelyek lebontják a Nap káros UV-sugárzásától megvédő ózonmolekulákat.

szivarvanyfelho-izland-legkor