Sosem késő a választás: Ausztrália a klímavédelemre szavazott

australia-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Ausztráliában, a bolygó egyik legnagyobb CO2-kibocsátó országában-földrészén ezidáig mindig politikai ígéret maradt a klímavédelem. A mostani választásokon az emberek parancsoltak megálljt a politikának, és egyértelműen a környezetvédelemre, vagyis az ebben élharcos pártokra szavaztak.

Az ausztrálok csaknem kétharmada már az eggyel korábbi parlamenti voksoláskor egyetértett abban, hogy az éghajlati válság égető probléma, amely sürgős cselekvést igényel. Ennek ellenére a konzervatív liberális-nemzeti koalíciónak akkor még sikerült megkapaszkodnia a hatalomban.

Most azonban úgy tűnik, a választóknak végképp elegük lett az éghajlati tétlenségből. Az ellenzéki Munkáspárt győzött, és két, az éghajlattal kiemelten foglalkozó csoport – a Zöldek és a kékeszöld függetlenek – részesült a legnagyobb támogatásban.

„Ez volt az a régóta esedékes klímaválasztás, amelyre Ausztrália várt, egy meghatározó pillanat nemzetünk történelmében. Az ausztrálok megélték, és megelégelték a tétlenség következményeit” – mondta a The New York Timesnak Joëlle Gergis díjnyertes klímakutató és szerző, az Ausztrál Nemzeti Egyetemről.

Ausztrália az elmúlt években ellentmondásosan kezelte az éghajlati válságot, pedig a földrésznyi ország rendkívül érzékeny a hatásaira. Az ikonikus Nagy-korallzátony hat éven belül a negyedik tömeges kifehéredést szenvedte el a szokásosnál melegebb óceáni hőmérséklet miatt. A 2019-es és 2020-as pusztító „fekete nyári ” erdőtüzek pedig lebontották az ózonréteget, és közel hárommilliárd állat pusztult el, vagy kényszerültek őket kitelepíteni.

Az országban a legmagasabb az egy főre jutó szénkibocsátás a Föld bármely nemzete közül, amint azt a The Guardian 2021 novemberében közölte. Az ENSZ glasgow-i klímakonferenciáján Scott Morrison leköszönő miniszterelnök csak azt ígérte, hogy 2030-ig 35 százalékkal csökkentik a kibocsátást, ami messze elmarad a többi ipari nemzet ígéretétől, ahogy a The New York Times akkoriban beszámolt. Nem csatlakozott ahhoz a globális ígérethez sem, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a metánkibocsátást.

A győztes Munkáspárt vezetője, Anthony Albanese, aki átveszi a miniszterelnöki posztot, azt ígérte, hogy 2030-ig 43 százalékkal csökkentik a kibocsátást, és 2050-re elérik a nettó nulla kibocsátást a CNN szerint. Pártja szerint ezt részben úgy éri el, hogy nagyobb nyomást gyakorol a vállalatokra a kibocsátás csökkentésére, részben pedig az ország hálózatának modernizálásával, valamint a napelemek és a közösségi akkumulátorok népszerűsítésével. A The New York Times szerint Albanese azt is elmondta, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépést gazdasági növekedési lehetőségként fogja használni.

„Együtt véget vethetünk a klímaháborúknak” – mondta Albanese szombaton támogatóinak, ahogy a The New York Times beszámolt róla. „Együtt kihasználhatjuk azt a lehetőséget, hogy Ausztrália a megújuló energia nagyhatalmává váljon.”

(Forrás: ecowatch.com – Fotó: financialtimes.com)