Rengeteget tettek két év alatt a MÁV utasai a környezetért

mav-vasut-szendioxid-jegy

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Aki szokott vonaton utazni, az már biztosan észrevette, hogy a jegyeken, bérleteken feltüntetik a távolságra vonatkozó szén-dioxid-megtakarítást. A rendszer már két éve működik, és az évforduló alkalmából a MÁV összegezte, hogy az utasok eddig mekkora kibocsátást előztek meg.

Két éve indult a MÁV-Volán-csoport CO2 megtakarítás kampánya, 2021. február 17-től tüntetik fel a vonatjegyeken és bérleteken CO2-számlálóval a károsanyag-kibocsátás megtakarítást. Ahogy a társaság honlapján olvasható, a kezdeményezést azzal a céllal indították el, hogy az utasokban tudatosítsák: a közlekedési mód megválasztásával is jelentősen csökkenthető a légkörbe kerülő károsanyag mennyisége. Az évforduló alkalmából a társaság összegezte is, hogy pontosan mennyivel.

Az adatok szerint az indulás óta eltelt időszakban az utasoknak több mint 1,7 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, amely hozzávetőlegesen egy 140 ezres nagyváros - például Pécs - összes lakosának éves kibocsátását fedezi. Ezt a CO2 mennyiséget több mint 23 millió fa tudta volna megkötni.

Növelni szükséges a vasúti szállítás részarányát

A közleményben a társaság megjegyezte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért a közlekedés felelős, de ehhez a vasúti ágazat csak 1 százalékkal járul hozzá. Jelentősen növelni kell tehát a közösségi közlekedés szerepét a személyközlekedésben, illetve a vasút részarányát az áruszállításban ahhoz, hogy az Európai Unió által 2050-re megfogalmazott klímacél elérhető legyen, és 90 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. Ezt a célt hatékonyan támogatja a villamosított vasútvonalak hosszának, az elektromos járművek darabszámának növelése, az áruszállítás vasútra terelése, valamint a járműpark korszerűsítése.

Egyre többen váltanak az online jegyvásárlásra

A MÁV-START több újítással próbál fenntarthatóbban működni. A környezeti szempontokat leginkább kihasználó online jegyvásárlás már régóta elérhető, és térnyerése jól kimutatható. Az Elvira online felületén vagy a MÁV applikációval jegyet váltó utasok aránya a tavalyelőtti 28 százalékról 35 százalékra emelkedett 2022-re.

A papíralapú nyugtát elektronikus váltotta fel 2021 decemberében a jegykiadó automatáknál és a pénztárakban vásárolt jegyek esetében. Ezzel az intézkedéssel évente 28 tonna papírral kevesebbet használnak fel. Emellett új, bankkártyaméyretű jegyet vezettek be 2023. február 14-el. Ezzel az intézkedéssel éves szinten 14 futballpályányi terület lefedéséhez elegendő jegypapírt, azaz mintegy 1100 km jegycsíkot spórol meg a társaság.

És ne feledkezzünk meg a Volánbusz fenntarthatósági törekvéseiről sem, hiszen a társaság járműállományának szén-dioxid kibocsátása a 2019-es 338 ezer tonnához képest 2022-re 13 ezer tonnával (325 ezer tonnára) csökkent. A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése.