Rekord alacsonyra csökkent a Garda-tó vízszintje

garda-to-olaszorszag-aszaly

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

A csapadékhiány miatt rekord alacsony szintre csökkent többek között a Garda-tó vízszintje is Olaszországban. A kormány arra készül, hogy a jövőben a szélsőséges időjárás jelenségek egyre gyakoribbá válhatnak.

A csapadékszegény tél után már a második súlyosan aszályos évre készül Olaszország. A víztározók és tavak szintje olyan alacsony, hogy az már veszélyezteti a mezőgazdasági termelést - írja az Euronews.

- Egy ilyen hosszan tartó aszály következményeit mindenki látja - mondta Ramona Magno, a Nemzeti Kutatási Tanács Biogazdasági Intézetének kutatója. - A nagy tavak vízszintje jóval az ilyenkor átlagos alá csökkent.

garda-to-olaszorszag-aszaly

A Garda-tó vízszintje mélypontját érte el, februárban 65 centiméterrel volt alacsonyabb, mint amennyit ebben az időszakban mérni szoktak. Emiatt a korábban elszigelt San Biago szigetét most egy homokpadon keresztül lehet megközelíteni. Az ország leghosszabb folyójának, a Pó folyónak is jelentősen csökkent a vízhozama.

Több szakértő szerint a jövőben a szokatlanul száraz időjárás egyre gyakoribbá válik, így Olaszország is készül még hasonlóan aszályos évekre. A kormány nemrég egy különleges biztost nevezett ki, valamint egy munkacsoportot állított fel a szárazság hatásainknak kezelésére. Lombardiában arra kérték a vízügyi társaságokat és vízerőművek üzemeltetőit, hogy korlátozzák a felhasználásukat. A gazdák pedig precíziós öntözési technológiákba fektetnek, hogy így spóroljanak a vízzel a legszárazabb évszakokban.