Oslo jó úton jár a kibocsátásmentes tömegközlekedés megvalósítása felé

oslo-450-elektromos-busz-beszerzeset-tervezi

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Oslo lehet az első főváros a világon, ahol a tömegközlekedési hálózat teljesen elektromossá válik. Az erre irányuló fejlesztésektől azt várják, hogy hosszú távon pénzt spórolhatnak.

A norvég főváros komolyan veszi a kibocsátás-csökkentést: 2030-ra teljes mértékben meg szeretnék szüntetni az emissziót. Az ehhez vezető folyamat részét képezi a tömegközlekedési hálózat elektromossá tétele, amely akár már 2023 végére megvalósulhat.

A program keretében Oslo dízelüzemű autóbuszait cserélik le 450 elektromos járműre. A flottafejlesztésre nagyjából 20 milliárd forintnak megfelelő koronát szánnak, de remélik, hogy hosszú távon ezzel pénzt spórolhatnak meg.

Az elektromos buszok üzemeltetése és karbantartása is olcsóbb, mint a dízelüzeműeké - mondta Sirin Stav, Oslo környezetvédelemért és közlekedésért felelős alpolgármestere. - Összességében tehát ez egy mindenki számára előnyös helyzet.

A fejlesztés célja nemcsak a kibocsátás, hanem a zajszennyezés csökkentése, valamint a levegőminőség javítása.

Amit eddig már megtettek

A 700 ezer lakosú Oslo már eddig is komoly fejlesztéseket hajtott végre a tömegközlekedési rendszerben. A legtöbb kompot villamosították, valamint kiterjedt villamos- és kerékpárhálózattal rendelkezik a város. Ezt követi tehát az e-busz program, ami tovább zöldíti a közlekedést. Stav pedig a többi várost arra biztatja, hogy kövessék Oslo példáját.

 

(Forrás: euronews.com)