A megújulók térnyerése jelentősen visszaszorította a szén-dioxid-kibocsátást

Egyre hódítanak a megújuló energiaforrások

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A tavalyi értékhez képest idén alig egy százalékkal fog nőni a globális szén-dioxid-kibocsátás a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) várakozása szerint. Ez azt jelenti, hogy a szén iránti megnövekedett keresletet jól tudta ellensúlyozni a megújuló energiaforrások térnyerése.

A Nemzetközi Energiaügynökség a napokban tette közzé jelentését, amelyben a globális szén-dioxid-kibocsátás mértékét vizsgálták. Az adatok szerint a tavalyi évben 2 milliárd tonnával nőtt az üvegházhatású gáz kibocsátása 2020-hoz képest, a várakozások szerint azonban az idei év már szebb képet fog mutatni, és a 2021-es értékhez képest “mindössze” 300 millió tonnával fog emelkedni.

A kibocsátás megtorpanása még a szén iránt megnövekedett kereslet ellenére is megfigyelhető, ami a megújuló energiaforrások és az elektromos autók térnyerésének köszönhető. Az IEA szerint a - döntően a szél- és napenergiából származó - megújuló termelés az idei évben 700 terawattórával fog emelkedni, ami az eddigi legnagyobb éves növekedés ezen a téren.

Kanada éves kibocsátását semlegesíthetik a megújuló források

A szakértők 2020-ban rekordszintű visszaesést tapasztaltak a kibocsátás mértékében, ami a koronavírus-világjárvánnyal és az azzal kapcsolatos lezárásokkal volt összefüggésben. Aztán 2021-ben az érték jelentősen megemelkedett, ami tovább folytatódott idén is, hiszen az emberek szépen lassan kezdenek visszatérni a pandémia előtti utazási és ingázási szokásaikhoz. Az orosz-ukrán konfliktus miatt pedig 2022-ben a szén iránti kereslet is élénkült, amelynek felhasználásából eredő kibocsátás idén várhatóan 2 százalékkal fog növekedni.

A megújulók térnyerése azonban ezt tudja kompenzálni. A jelentésben várt kapacitás-növekedés legalább 600 millió tonna szén-dioxidot ellensúlyoz, ami megegyezik Kanada éves kibocsátásával.

És hogy ne csak a szél- és napenergiát említsük meg, az IEA szerint a vízenergia felhasználása is jelentősen emelkedik, és a megújuló forrásból származó termelés legalább ötödét fogja adni év végéig - mindezt a Kínában és Európában nyáron tapasztalt aszály ellenére is.

 

(Forrás: smithsonianmag.com)