Meglepő, izgalmas és jelentős kincseket fednek fel az apadó folyók

meglepo-izgalmas-es-jelentos-kincseket-fednek-fel-az-apado-folyok

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Az idei nyár nemcsak Magyarországon, hanem szinte az egész világon különösen száraz volt. Európában az elmúlt 500 évben nem volt ilyen komoly csapadékhiány. A természeti katasztrófák azonban új felfedezésekre adnak lehetőséget, a kiszáradt folyómedrek eddig sosem látott kincseket fedtek fel. Dinoszaurusz lábnyomok, elsüllyedt hajók, elveszett városok - ezeket eddig elfedte a víz, most azonban láthatóvá váltak.

Náci hadihajók a Dunában

A Duna szerbiai szakaszán egy náci hadihajó-flotta roncsai bukkantak a felszínre, az egyik hajó ráadásul robbanóanyagokkal volt tele. Persze nem kell Szerbiáig utazni, a folyó alacsony vízállása a magyar szakaszon is felfedett eddig nem látható képződményeket - a Margit-híd lábánál például egy rejtett alagút bukkant felszínre.

Hadihajó roncsa a Dunában

Hétezer éves spanyol emlékmű

A spanyol Stonehenge-ként emlegetett Guadelperal Dolmen emlékmű maradványai ismét láthatóvá váltak egy apadó víztározó medrében. Az építmény időszámításunk előtt 5000 környékéről származik, és 1963-ban merült el egy áradásban - azóta csak négy alkalommal bukkant fel a víz alól.

Guadelperal Dolmen, a spanyol Stonehenge

Dínó lábnyomok a folyómederben

Az Atlanti-óceán másik felén is szárazság tombol, az egyesült államokbeli Texas államban található Paluxey folyó is teljesen kiszáradt. Így azonban 113 millió évig rejtett dinoszaurusz lábnyomok bukkantak elő a meder alján.

Dinoszaurusz lábnyomok a kiszáradt texasi folyó medrében

Ősi szobrok a Jangce medrében

Kínában már több mint 2 hónapja hőhullám tombol, a kiszáradó folyók így ott is érdekes felfedezésekre adtak lehetőséget. Ázsia leghosszabb folyója, a Jangce vízállása is rendkívül alacsony, így a mederben egy sziget vált láthatóvá, amelyen 3 ősi szobor is található.

Ősi szobrok a Jangce folyóból előbukkant szigeten

Meglett az elveszett, bronzkori város

Miután leeresztették az iraki Mosul víztározó vízét, hogy a környező mezőgazdasági területek termését megmentsék, egy teljes bronzkori város maradványai váltak láthatóvá. A település fontos központja volt a nagyjából 3400 évvel ezelőtt fennálló Mitanni Birodalomnak.

Az elveszett bronzkori város is felbukkant Irakban

 

(Szöveg forrása: euronews.com, fotók forrása: reuters)