A klímaváltozás az orvvadásznál is nagyobb fenyegetést jelenthet Afrika vadvilágára

a-klimavaltozas-hatasai-miatt-szallitjak-el-a-vadon-elo-allatokat

Hőszivattyú mellé most ajándék E-autó töltő. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Több mint 2500 vadon élő állat átköltöztetését kezdték meg Zimbabwéban, hogy ezzel mentsék meg őket a szárazságtól. Az állatokra eddig az orvvadászat jelentette a legnagyobb veszélyt, de úgy látszik, hogy most már a klímaváltozás.

Helikopterekkel szállítanak több száz impalát, és darukkal emelik az elaltatott, fejjel lefelé logó elefántokat az utánfutókra. Eközben a kisebb állatokat a vadőrök fémketrecekbe terelik, hogy megkezdjék 700 kilométeres útjukat az új otthonuk felé.

A helyszín: Zimbabwe, ahol 2500 vadon élő állat költöztetését kezdték meg a hatóságok. Az ok: a klímaváltozás, ami már nagyobb fenyegetést jelent az állatokra nézve, mint az orvvadászat. Elefántok, zsiráfok, oroszlánok és zebrák is vannak az állatok között, amelyeket az ország déli részén található rezervátumból északra, a Sapi, a Matusadonha és a Chizarira rezervátumokba szállítanak.

Hasonlóra 60 éve nem volt példa

A vadon élő állatok hasonló mértékű mozgatására 60 éve nem volt példa Zimbabwéban. 1958 és 1964 között a Noah hadművelet keretében több mint 5000 állatot költöztettek át az ország határain belül, amire azért volt szükség, mert a Zambézi folyóra telepített erőmű miatt emelkedett a vízszint - most pedig éppen a vízhiány miatt kell szállítani az állatokat, amelyeknek élőhelyét hosszan tartó szárazság veszélyezteti.

Több mint 2500 állatot költöztetnek át a klímaváltozás miatt

- Évekig küzdöttünk az orvvadászat ellen - mondta Tinashe Farawo, a Zimbabwei Nemzeti Parkok Igazgatóságának szóvivője. - Ahogy megnyertük azt a háborút, a klímaváltozás vált a legnagyobb fenyegetéssé a vadvilág számára.

A szóvivő hozzátette, hogy a nemzeti parkok kezdenek túlnépesedni, élelemből és vízből viszont kevés van. Éppen ezért az állatok sokszor behatolnak az emberlakta területekre, ami folyamatos konfliktusforrást eredményez. A hatóságok ezért is döntöttek az állatok elszállítása mellett.

Szárazság tombol szerte Afrikában

A klímaváltozás hatásai természetesen nemcsak Zimbabwéban érvényesülnek. Szerte Afrikában több nemzeti parkot is szárazság sújt, ami különösen veszélyes például az orrszarvúakra, a zsiráfokra és az antilopokra nézve. A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban végzett tanulmány például nemrég összefüggésbe hozta a növények- és állatok eltűnését a szélsőséges időjárási körülményekkel, tehát a vízhiánnyal, a hosszabb száraz időszakokkal, valamint a magasabb hőmérséklettel.

 

(Forrás: euronews.com)