Klímapofon a történelemnek: végveszélyben Amerika első angol települése

Klimapofon-a-tortenelemnek

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Amerika egyik legfontosabb történelmi helyszíne felkerült a súlyosan veszélyeztetett helyek listájára. Természetvédelmi csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a Virginia állambeli Jamestown egy generációt sem élhet túl az éghajlatváltozás miatt.

1607-ben a Chesapeake-öböl torkolatához közeli kis sziget lett az Újvilág első sikeres angol gyarmata. Gyakran úgy írják le, mint a demokrácia, de egyben a rabszolgaság szülőhelyét Amerikában. A James-folyó árapálya azonban egyre magasabb és pusztítóbb, a talajvízszint emelkedik, a viharok gyakoribbak és hevesebbek, veszélyes áradásokat okozva.

„A számos kihívás mindegyike az éghajlatváltozáshoz kapcsolódik. Lényegében nem tudunk megszabadulni a víztől” – mondja James Horn, a Jamestown Rediscovery Foundation elnöke.

A víz által okozott veszély nem újdonság – a James folyó már erodálta a szigettelep nyugati részét, és az ásatások 1994-es megkezdéséig tévesen azt hitték, hogy az eredeti erőd már víz alatt volt. A régészek azóta feltárták az erőd nagy részét, és több millió műtárgyat találtak. 2013-ban bizonyítékot találtak a kannibalizmusra az 1609-es brutális téli éhezés idejéről. 2015-ben pedig felfedezték az első telepesek csontvázmaradványait.

Az éghajlatváltozás azonban felgyorsítja az erózió és az áradások ütemét, veszélyeztetve a helyszínt, valamint a további kutatásokat és a jövőbeni felfedezések lehetőségét. A változás üteme miatt becslések szerint az erőd és a környező terület jó része 35 éven belül víz alá kerül.

A 100 éves tengeri védőfal javítási munkálatai várhatóan hamarosan elkezdődnek, és a tervek között szerepel a vízelvezető rendszer felújítása, valamint szivattyús védőgát felszerelése. A projektek több tízmillió dollárba kerülnek, és sürgős finanszírozásra van szükség.

Jamestown ugyanis különösen fontos kulturális jelentőséggel bír az Államok történelmében. Amikor a telepesek 1607-ben megérkeztek, találkoztak a powhatan néppel, és ez gyakran erőszakos kapcsolatot indított el az őslakos törzsekkel. 1619-ben megtartották az első közgyűlést – ez volt a jogállamiságon és az egyéni szabadságjogokon alapuló demokratikus kormányzás kezdete Amerikában. De néhány hónappal később rabszolgaság alakult ki az új kolónián, amikor egy angolai foglyokat szállító hajó érkezett a partokhoz. A régészek feltártak egy sírt, amelyben feltehetően Sir George Yeardley maradványai találhatók, aki az első közgyűlést elnökölte.

Jamestown nem az egyetlen olyan hely a listán, amelyet az éghajlatváltozás veszélyeztet. A texasi Houstonban található Olivewood temető az egyik legrégebbi ismert afroamerikai temető. Több mint 4000 sírt tartalmaz, és 1875-ben építették be, 10 évvel azután, hogy Texasban véget ért a rabszolgaság, amikor az amerikai polgárháború végén a szövetségi csapatok átvették az állam irányítását.

Jamestown alacsony fekvésű területen, egy öböl közelében található, és a szélsőséges időjárás és az erózió okozta áradások is károsak. Horn úr szerint a helyzet megrendítő, mert az angol telepesek egykoron éppen azért választották Jamestownt, mert a folyó védelmet nyújtott a támadásokkal szemben, biztonságos kikötő volt a hajók számára és létfontosságú kommunikációs vonalat biztosított. Ami jól szolgálta őket a letelepedés korai éveiben, az egyre inkább Jamestown legpusztítóbb részévé vált. Amiről azt hitték, hogy megvédi őket, az most a helyszín megsemmisüléséhez vezet.

(Forrás: bbc.com – FOTÓ: A Jamestown-szigetet erózió és árvíz fenyegeti)