Kánikulában a kutyák is másként viselkednek

kutya-meleg-viselkedes-homerseklet

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Gyakoribbak lehetnek a kutyatámadások a klímaváltozás miatt. Egy kutatásból kiderült, hogy a magas hőmérséklet és a szennyezett levegő az ember legjobb barátjának viselkedésére is hatással van.

Az extrém meleg és az agresszió közötti összefüggést korábbi tanulmányok már kimutatták. Igaz ez az emberekre, majmokra, patkányokra, és most úgy tűnik, a kutyákra is.

A Harvard Medical School kutatása szerint annak a valószínűsége, hogy a kutyák emberre támadjanak, 11 százalékkal nő azokon a napokon, amikor magas az UV-sugárzás - írja az Euronews.

A kánikula és a szmog is befolyásolja a kutyák viselkedését

Az egyetem munkatársai a kutyaharapások számának alakulását vizsgálták a 2009 és 2018 közötti időszakban. Összesen 69 525 esetről volt információjuk, ebből vonták le következtetéseiket, amelyeket a Nature című szakfolyóiratban jelentek meg.

A kutatás kimutatta, hogy a kutyatámadások száma 11 százalékkal nőtt a magas UV-sugárzású, 4 százalékkal a kánikulai, valamint 3 százalékkal a szmogos napokon. Az esős időben azonban csekély mértékben - 1 százalékkal - csökkent a számuk.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem tartalmazott az állatok fajtájára, nemére, illetve arra vonatkozó adatokat, hogy a kutyát ivartalanították-e.

A hőhullámok az emberekre is hatással vannak

Ahogy már említettük, a forróság nemcsak a kutyák, hanem gazdáik viselkedését is befolyásolja. A magas hőmérséklet növelheti a vérnyomást, a pulzusszámot, nehezítheti a légzést, és mindez fokozza a stresszérzetet.

Egy 45 éves periódust vizsgáló, amerikai tanulmány szerint az erőszakos bűncselekmények száma a melegebb években, évszakokban kimutathatóan megnőtt. Érdekes, hogy ez a fajta agresszió milyen sokféleképp meg tud jelenni a társadalomban: például melegben az emberek nagyobb valószínűséggel mondanak fel munkahelyükön, az újságírók pedig hajlamosabbak negatív nyelvezetet használni.