Júniusi rekord: éves – és évmilliós – csúcson a globális széndioxid-szint

maunaobs-cimlap

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A légkör szén-dioxid-tartalma az ember által korábban soha nem tapasztalt szintet ért el, 50%-kal magasabb, mint az iparosodás előtt. A hawaii Mauna Loa obszervatóriumban június 3-án mért 421 ppm-es érték az idei, de egyben évmilliós rekord is – kongatja a vészharangot a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) figyelmeztetése nyomán az ecowatch.com.

„A tudomány megcáfolhatatlan: az emberek olyan módon és mértékben változtatják meg éghajlatunkat, amihez gazdaságunknak és infrastruktúránknak is alkalmazkodnia kell. Minden nap láthatjuk a klímaváltozás hatásait magunk körül. A Mauna Loában mért könyörtelen szén-dioxid-növekedés határozottan figyelmeztet, hogy sürgős, és jelentős lépéseket kell tennünk a klímavédelem érdekében” – mondta Rick Spinrad egy sajtóközleményben.

A NOAA adminisztrátora arra figyelmeztet, hogy az emberi tevékenységek, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, az erdőirtás, a mezőgazdaság és a cementgyártás, más üvegházhatású gázokkal együtt durván hozzájárulnak a légkör CO2-szintjének emelkedéséhez. Ezek a kibocsátások együttesen felfogják a hőt, amely egyébként kikerülne a Földről, ami extrém hőséghez és időjárási eseményekhez, áradásokhoz, hurrikánokhoz, erdőtüzekhez és aszályokhoz vezet.

„Elszomorító, hogy hiányzik belőlünk a kollektív akaraterő a kibocsátás veszedelmes növekedésének lelassításához. Lehet, hogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása már nem gyorsul, de még mindig csúcssebességgel száguldunk a globális katasztrófa felé” – sajnálkozik Charles David Keeling, a Scripps Institution of Oceanography tudósa.

A NOAA kifejti, hogy a túlzott kibocsátások a szárazföldi hatásokon kívül az óceánok felmelegedéséhez és magasabb szén-dioxid-felvételéhez, a tengerszint emelkedéséhez is vezethetnek. Emiatt az óceánok savasabbá válnak, és fokozódik az oxigéntelenítés, aminek következtében számos tengeri élőlény elpusztul.

Az iparosodás előtti szén-dioxid szint 200 ppm körül maradt az emberiség fennállása alatt. De a jelenlegi szintek jobban megfelelnek a 4,1-4,5 millió évvel ezelőtti pliocén Climatic Optimumnak. Akkor a szén-dioxid szintje 400 ppm körüli, a tengerszint pedig akár 25 méterrel is magasabb lehetett –elég magas ahhoz, hogy megismétlődve elárassza korunk legnépesebb városait.

„A szén-dioxid olyan szintre emelkedett, amit fajunk korábban soha nem tapasztalt – ez nem újdonság” – mondta Pieter Tans, a Global Monitoring Laboratory vezető tudósa. „Fél évszázada tudunk erről, mégsem tettünk ellene semmi értelmeset. Mi kell ahhoz, hogy felébredjünk?”

(Forrás: ecowatch.com – Fotó: hawaii.edu)