Ha erdőirtással jár, a kakaót és a kávét is kitiltják az uniós piacról

kitiltjak-az-unios-piacrol-az-erdoirtassal-jaro-termekeket

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Betiltja az Európai Unió az erdőirtással összefüggő termékek importját, így a vállalatoknak például a szója, a marhahús, a kakaó és a kávé értékesítése előtt igazolni kell, hogy ellátási láncuk nem járult hozzá az erdők pusztulásához.

Elfogadta az Európai Unió azt a jogszabályt, amely megakadályozza az erdőirtással összefüggő termékek árusítását az uniós piacon. A vállalatoknak az értékesítés előtt be kell mutatniuk, hogy mikor és hol állították elő az árukat, valamint ellenőrizhető információkat kell szolgáltatniuk arról, hogy ellátási láncuk nem járult hozzá az erdők pusztulásához. Amennyiben ezt nem tudják igazolni, komoly bírságra számíthatnak. A jogszabály érvényes többek között a szója, a marhahús, a kakaó és a kávé importjára is.

A környezetvédők dicsérték a törvényt, ugyanakkor megjegyezték, hogy a védelem nem terjed ki az “egyéb erdős területekre”, például a szavannákra. Vagyis például a brazil Cerrado szavannában található 600 000 négyzetkilométernyi erdőterület nem tartozik a törvény hatálya alá, pedig a mezőgazdasági termelés azt is fenyegeti. Az EU azt ígérte, hogy egy éven belül felülvizsgálja a hasonló területekre vonatkozó védelmet.

A jogszabályt még az uniós országoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, és 20 nappal később léphet hatályba. Onnantól a nagyvállalatoknak 18, a kisebb cégeknek pedig 24 hónapjuk lesz a megfelelőségi nyilatkozat kiállítására.

 

(Forrás: portfolio.hu)