Friss ENSZ-klímajelentés: Európa kettészakadva a legrosszabbra számíthat

ensz-klimajelentes

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy új ENSZ-jelentés szerint Európa számára a mezőgazdasági veszteségek és a vízhiány mellett a meleg és az áradások is jelentős éghajlati hatások lesznek, akár a világátlagot is meghaladóan. 

A csökkenő európai mezőgazdasági hozamok és az apadó vízkészletekért folytatott küzdelem, különösen a kontinens déli részén – olyan veszélyek, amelyek a globális hőmérséklet további emelkedése nyomán fenyegetnek – állítják a világ vezető klímakutatói.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testületének friss összegzése ezen a héten jelent meg. A testület időszakos értékelései tájékoztatják a döntéshozókat arról, hogyan lehet megakadályozni, hogy a bolygó felmelegedjen az ipari idők kezdete óta mért 1,1 Celsius-fok fölé.

A szélsőséges hőség, az árvizek és az aszályok a gazdaság széles körű megzavarásához vezetnek, beleértve az infrastruktúra és az energiaellátás károsodását, a több légkondicionálás szükségességét és nagyobb vízigényt – figyelmeztet a jelentés.

Ahogy a felmelegedés gyorsabban emelkedik Európában, mint a globális átlag, a kutatók egy két részre osztott kontinens képét rajzolják meg: az egyre szárazabb délit, amely az elsivatagosodással küszködik és verseng a szűkös vízért, míg az északi mediterrán klíma irányába mozdulót, némileg megnövekedett terméshozamokkal, erdőnövekedéssel, de saját kockázatokkal.

Ha a hőmérséklet további 1,9 Celsius-fokkal emelkedik, a kukorica betakarítási vesztesége elérheti az 50%-ot, különösen Dél-Európában – figyelmeztetnek. Eközben a búza betakarítása északon mindaddig növekedhet, amíg a felmelegedés nem haladja meg a 2 fokot az iparosodás előtti szinthez – vagyis 0,9 fokkal a jelenlegi átlaghőmérséklethez képest.

Európát más negatív hatások is érhetik. Az előrejelzések szerint az évszázad végére a part menti károk legalább a tízszeresükre nőnek – és ha elérik a 3 fokos felmelegedési küszöböt, „a károk költsége, valamint a csapadék és a folyók áradása által érintett emberek száma megduplázódhat”.

Egyes tengerparti közösségek számára ez egzisztenciális fenyegetést jelent majd, de a számik és a nyenyec népek hagyományos életmódja például már most veszélyben van az európai sarkvidéken.

Az egyenlőtlenségek várhatóan növekedni fognak az országokon belül és az országok között is, mivel a kontinensen egyre több lesz a hőguta okozta haláleset, elviselhetetlen nyarak és helyrehozhatatlan károk érik az ökoszisztémákat.

(Forrás: apnews.com)