Egy újabb város tiltja be az új benzinkutak létesítését

benzinkut-amerika-tiltas

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Egy amerikai városban betiltják az új benzinkutak létesítését, mivel a döntéshozók kötelességüknek érzik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

Lousiville egy 21 ezer lelket számláló kisváros Amerikában, a coloradói Denver közelében. Jelenleg öt benzinkút üzemel a területén, a hatodik létesítését nemrég hagyták jóvá, de meglehet, hogy az lesz az utolsó. A város ugyanis betiltja a töltőállomások létesítését, pontosabban megszabott egy felső határt, hogy mennyit lehet telepíteni - olvasható az Euronews cikkében.

A jogszabálytól azt remélik, hogy ösztönözni fogja az elektromos autók és egyéb alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedési eszközök elterjedését. A tilalom alól csak azok a kutak kapnak kivételt, amelyek legalább két elektromos autó-töltővel rendelkeznek, és legalább 300 méterrel távolabb helyezkednek el a meglévőktől.

Egyre több város szabályozza a benzinkutak számát

Amerikában a kaliforniai Petaluma volt az első város, amely megtiltotta az új benzinkutak létesítését. 2021-ben azért jutottak erre, mert a lakosok átlagosan kevesebb mint 8 kilométeres utakat tettek meg kocsival, ráadásul sík terepen. A példát több kaliforniai város is követette, de Los Angelesben és New Yorkban is vizsgálják, hogyan lehetne szabályozni a töltőállomások számát.

A világ egyik legnagyobb stratégiai tanácsadó cégének, a Boston Consulting Groupnak nemrég megjelent elemzése szerint az Egyesült Államokban található 150 ezer benzinkút 80 százaléka veszteséges lehet 2035-re az elektromos járművekre való átállás következtében.