Tavasszal jön a lakossági napelemes pályázat második üteme

tavaszra-halasztottak-a-lakossagi-napelemes-palyazat-masodik-fordulojat

Elindult az új REPowerEU pályázat! Válassza az EU-SOLAR-t!

Sorra születnek az új támogatói döntések a lakossági napelemes pályázatban, amíg egy hete még csak 500 nyertesről lehetett tudni, most már 4000-ről. Aki szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak jó hír, hogy lesz második ütem, rossz hír, hogy majd csak tavasszal.

A kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) keretében tavaly decemberben írt ki pályázatot az átlagjövedelem alatti családok számára, amelynek segítségével a háztartások a környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki, így termelve maguknak olcsó áramot.

A Technológiai és Ipari Minisztérium múlt héten sajtóközleményt adott ki a témában, amelyben azt írják, hogy a felhívásra több mint 43 ezer kérelem érkezett, és sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

- A következő hetekben folyamatosan zajlik a támogatói okiratok megküldése a nyertesek számára, amelyeket várhatóan legkésőbb az ősz folyamán mindenki megkap - tette hozzá a közleményben Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

A hivatalos pályázati oldal szerda reggeli adatai szerint a napelemes pályázat RRF-6.2.1-21-1 kódszámú alprogramjában a 8268 beérkezett igény közül már 2497 esetben, az RRF-6.2.1-21-3 kódszámú alprogramjában a 13288 beérkezett pályázatból pedig 1500 esetben hirdettek nyertest. A két alprogramban eddig összesen több mint 12 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg a családoknak.

Már 4000-en nyertek a napelemes lakossági pályázatban

Aki még nem pályázott, de szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak jó hír, hogy lesz második forduló, amelyben az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre lehet pályázni. Egy kicsit azonban még várni kell, hiszen a jelenlegi közlés szerint a második fordulót 2023 tavaszán fogják csak megnyitni a magyar háztartások számára.

(Forrás: portfolio.hu, hirado.hu)