Tűzkeresztség vízágyúval: Amerikában útnak indul az első e-tűzoltóautó

amerikaban-utnak-indul-az-elso-e-tuzoltoauto

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elektromos meghajtású járművekről szóló rovatunkban legutóbbi újdonságként az Amerikában hamarosan bemutatkozó e-légitaxikról tudósítottunk – és máris itt egy újabb mérföldkő, az első sorozatgyártású elektromos tűzoltóautó.

Az e-tűzoltóautóról szóló bejelentést az arizonai Mesa város katasztrófavédelmi szervezete tette, miután megrendelte a REV Group leányvállalata, az E-ONE nevű cégtől a Vector névre keresztelt járművet.

A vállalatnak a tűzoltóautók építése önmagában nem újdonság, hiszen eleve ebből él, évente nagyjából 28 ezer járművet gyárt az Államokban. Ám elektromos hajtású autóra ez az első önálló megrendelésük – a prototípusnak már jövőre ki kell gördülnie a gyárkapun.

Az arizonaiak a businesswire hírportálon közzétett nyilatkozatukban arról is beszélnek, hogy minden eszközükkel támogatják Mesa város karbonsemlegességi törekvéseit, amelyeket – a világcélokhoz hasonlóan – ők is 2050-ig kívánnak megvalósítani:

– A Vector egy robusztus elektromos jármű, amely elkötelezettségünket is igazolja a legjobb minőségű és legjobb teljesítményű tűzoltóberendezések készítése iránt. Izgatottan várjuk, hogy Mesa városával együttműködhessünk a közösségük és a környezetük védelmében, és hogy átadhassuk az első forradalmi e-tűzoltóautónkat. A Vector alkalmas lesz rá, hogy maximálisan kiszolgálja a tűzoltók igényeit – áll a gyár sajtóközleményében.

Akkor még csak tesztjelleggel, két éve szolgálatba állt már egy e-tűzoltóautó, ugyancsak az Államokban, azt a szintén nagy tűzoltóautó-építő hagyományokkal bíró osztrák Rosenbauer CFT cég készítette.

(Forrás: businesswire.com, Kezdőkép forrása: Business Wire)

Tags