Óriásit ugrott a hazai elektromosautó-töltők száma

elektromos-auto-toltes

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A tavalyi évhez képest csaknem 60%-kal növekedett az engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma Magyarországon, derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön közzétett elektromobilitást boncolgató jelentéséből. A nagy fellendülés nem is csoda, hiszen korábbi cikkünkben is tudósítottunk arról, hogy a magyarok körében is egyre népszerűbbek az e-autók.

LÉPÉST TART AZ AUTÓTÖLTŐK SZÁMA AZ ELEKTROMOS AUTÓK GYARAPODÁSÁVAL

Fontos tudni, hogy nyilvános elektromosautó-töltő berendezést csak és kizárólag a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A szervezet statisztikái szerint 2021 Q1 időszakáig összesen 1471 db ilyen töltőberendezés volt található hazánkban. Ez a szám a 2020. hasonló időpontjához képest közel 60%-os növekedést jelentett. A téli, kora tavaszi időszakban, vagyis a 2020 Q4 és 2021 Q1 közötti időtávban 5,4%-os bővülés történt.

A MEKH viszont azt is kiemelte, hogy a fent említett szám, csak a nyilvánosan elérhető engedélyköteles töltőket tartalmazza. Ezen felül bőven megszaporodtak azon autótöltők száma is, amelyek nem engedélykötelesek, vagyis az elérhető töltőberendezések száma sokkal magasabb.

Amennyiben területi bontásban nézzük a folyamatokat, akkor kijelenthető, hogy általánosságban minden megyében növekedés volt tapasztalható.  A gyarapodás Somogy megyében volt a legnagyobb, ahol 1 év alatt 44%-kal nőtt az elérhető elektromosautó-töltő berendezések száma.

Image removed.

Kijelenthető, hogy az elektromos autók számával arányos a töltők száma, illetve az arról vételezett energia mennyisége is. Ennek megfelelően a töltőállomást üzemeltető szolgáltatók a fővárosban értékesítették a legtöbb villamos energiát az AC töltőkön, a sorban pedig Pest és Fejér megye következik.

A tapasztalt növekedési folyamatok esetében régiós bontásban a Közép-magyarországi régió áll az első helyen 62,5%-os arányszámmal, őt követi a Közép- és a Nyugat-dunántúli régió, míg sereghajtóként 4,7%-kal az Észak-magyarországi régió szerepel a listán.

Érdemes azt is vizsgálni, illetve fontos információ az elektromos autótulajdonosoknak az is, hogy a nyilvánosan elérhető töltőberendezések egyenáramú (DC), illetve váltóáramú (AC) töltést tudnak biztosítani, illetve az, hogy a töltő milyen típusú, mennyi időt vesz igénybe egy „tankolás”. Jó hír az e-autóval rendelkezők számára, hogy mind az AC, mind a DC töltőknél a feltöltési sebesség javult.