Jön a Spectre: bár a töltőkábel-huzigálás náluk ciki, a Rolls-Royce is villamosít

jon-a-spectre

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

A Rolls-Royce főnöke, Torsten Müller-Ötvös első e-autójuk, a Spectre elektromos autó debütálása kapcsán betekintést engedett a brit BMW-leányvállalat villamosítási stratégiájába. Eszerint, bár „nincs rá kereslet”, a jelenlegi modellek utódai csak tisztán akkumulátor-elektromos hajtásokkal működnek.

Míg az autóipar legtöbb szereplője a hibridek és a plug-in hibridek bevezetését választotta az elektromos járművek bevezetése előtti köztes lépésként, a Rolls kihagyja a hibrideket, és önálló, nulla emissziós modellt dob ​​piacra, mert 2030-ra a Rolls-Royce is teljesen elektromos márka akar lenni.

A Rolls-Royce a múlt évtized eleje óta kacérkodott az akkumulátoros autó ötletével, amikor is a 2011-es Genfi Autószalonon bemutatták a Phantom elektromos változatát. A 102EX Concept 124 mérföldes (200 km) hatótávval, 389 LE-vel és 800 Nm forgatónyomatékkal rendelkezett, és monstrum létére 100-ra kevesebb, mint 8 másodperc alatt gyorsult. A projektet végül félretették az akkumulátortechnika korlátai miatt, és azért, mert a márka nem hitte, hogy az imázsukhoz illő lenne, ha az ügyfelek kihúznák a töltőkábeleket a csomagtartóból, és a konnektorba csatlakoztatnák az autót.

Ám mint Müller-Ötvös most az Autocar magazinnak elmondta, idő közben átgondolták a stratégiát, így a Spectre-t a Cullinan SUV követi majd, de a Ghost és Phantom limuzinok is teljesen elektromos erőforrásokat kapnak a következő években. 

Müller-Ötvös irányítása alatt a Rolls-Royce vásárlóinak átlagéletkora 43 évre csökkent. Elég sok ügyfelüknek van már elektromos autója, legyen az Tesla, BMW vagy más modell, akiknek már van tapasztalata a töltés és a hatótávolság kezelésében.

A Cullinan a Rolls-Royce SUV-ja. A Ghost a valamivel kisebb limuzin, a Phantom az autógyártó nagyobb modellje és zászlóshajója. Mivel a Spectre egyben a Wraith-stílusú kupé is lesz, a debütáló EV már amolyan utódjának tekinthető.

Az elektromos Rolls-Royce-ok műszaki adatairól és árairól Müller-Ötvös nem kívánt pontos részleteket közölni, de „a Rolls-Royce elektromos hajtásának nagyon nyomatékosnak kell lennie, hogy megfeleljen a nagy V12-es motor menettulajdonságainak”, mondta.

(Forrás: autocar.co.uk)