Jelentősen megugrott hazánkban a zöld rendszámos autók száma

zold-rendszamos-autok

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az elektromos autók népszerűsége töretlen, hazánkban jelenleg már több mint 63 ezernél több kocsi közlekedik zöld rendszámmal. A világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt járművek harmada tavaly állt forgalomba.

Mintha egyre több zöld rendszámos autó lenne az utakon - bizonyára ez a gondolat sokak fejében megfordult, és a látszat nem csal. Az elektromos autók hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, 2022 végén már több mint 63 ezer ilyen kocsi volt forgalomban. Ahogy az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében olvasható,  a tavalyi növekedés kis híján 21 ezer darabos, a világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt járművek harmada tehát tavaly állt forgalomba.

A növekedés a tisztán elektromos meghajtású autóknál volt a legnagyobb. Az EM adatai szerint tisztán elektromos gépkocsikból 2021-ben még kevesebb mint 5 ezret, 2022-ben ezzel szemben több mint 13 ezret helyeztek forgalomba. Az adott esztendőben munkába álló összes zöld rendszámos járműnek 2021-ben még kevesebb mint harmadát, tavaly már közel kétharmadát hajtotta kizárólag elektromos motor. A tiszta és csendes járművek között az év végével túllépte a kétezret a teherautók, a háromszázat közelíti a motorkerékpárok száma.

Támogatások a zöld közlekedés érdekében

A kormány igyekszik több intézkedéssel is támogatni a közlekedés zöldítését. A Zöld Busz programnak köszönhetően már majdnem 150 elektromos busz szolgálja az utasok kényelmét, főként a nagyvárosok tömegközlekedésében. A program folytatására és továbbfejlesztésére részben a magyar kibocsátás-csökkentésből származó, Németországnak értékesített kvótatöbblet biztosít fedezetet.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatásával a nemzetközi hálózatba illeszkedő új elemekkel gyarapodik a hazai alternatív töltőinfrastruktúra is. Az EM közleményében rámutat, hogy az országos lefedettséget biztosító beruházásoknak köszönhetően bátrabban indulhatnak útnak a járművezetők, így még népszerűbbé, keresettebbé válhatnak az elektromos autók és tehergépkocsik.