Használt e-autót venne? Ezeket ne feledje ellenőrizni rajtuk!

hasznalt-e-autot-venne

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

Legyen szó az üzemanyag folyamatosan emelkedő áráról vagy a klímaválság sürgős leküzdéséről – manapság sokan fontolgatják, hogy elektromos autóra váltanak. Ám mivel az új e-autók ma még sokaknak túl drágák, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e inkább használtat keresni. Szerencsére ma már rengeteg különböző, teljesen elektromos modell kapható a használtpiacon is. Van azonban néhány dolog, amire különösen figyelnie kell a vevőnek – ezeket foglalja össze az Euronews magazin cikke.

A helyi önkormányzatok szerte a világon sorra vezetnek be úgynevezett alacsony kibocsátású zónákat, több helyen az új benzin- és dízelmotoros járművek betiltását tervezik. Ez sokkal vonzóbbá tette a tisztább, környezetbarátabb közlekedési módokra, például a tisztán elektromos járművekre váltást.

Sajnos az elektromos járműveket jelenleg jóval drágábban lehet megvásárolni, mint a hagyományos benzines vagy dízelmotoros járműveket. Bár úgy gondoljuk, hogy ez az árkülönbség csökkenni fog, ahogy egyre több elektromos jármű készül, a belátható jövőben extrém módon nem valószínű.

Találja meg az Önnek megfelelő elektromos autót!

Bár ez magától értetődőnek tűnhet, nagyon fontos utánajárni, hogy milyen autót, milyen életstílushoz keres. Az e-autók vezetésének egyik legnagyobb különbsége a hagyományos benzines vagy dízelmotorosakhoz képest, hogy hatótávolságuk egyelőre korlátozott.

Az, hogy mennyit képes megtenni, mielőtt újra fel kell tölteni, nagyon modellfüggő. Egyeseké meghaladja az 500 kilométert, míg mások alig 200-at tudnak megtenni. Ráadásul az akkuk hatékonysága idővel csökken, egy hároméves például nagyjából öt százalékkal. Meg kell tehát fontolnia, hogy mire fogja használni az autót, és hány kilométert tesz meg vele naponta, hetente. Ha csak napi kb. 150 kilométernél kevesebbet utazik, megfelelő lehet valami kisebb, például a Renault Zoe. A távolabbra utazók vagy családosok nagyobb járműre vágynak, erre a Kia e-Niro alkalmasabb lehet.

Ellenőrizze a járművek szerviztörténetét!

Csakúgy, mint bármely autó vásárlása előtt, fontos a szervizelőzmények ellenőrzése. Bár az elektromos járművek nem igényelnek annyi karbantartást, mint a benzines vagy dízelmotorosak, ettől függetlenül előfordulnak hibák, elhasználódások. Minden használt autó olyan jó, mondják, mint az előző tulajdonosai.

Kérjen külön állapotfelmérést az akkumulátorról!

Az akkumulátor vitathatatlanul az egész jármű legfontosabb része. Csakúgy, mint telefonja, laptopja vagy számítógépe akkumulátorának élettartama, az elektromos autók akkumulátorának állapota számos tényezőtől függhet, beleértve a vezetés módját és gyakoriságát.

A jelenlegi várakozások szerint az e-autók akkumulátora 10–20 évig bírja, mielőtt ki kell cserélni. Ez nagyon jó, mert azt jelenti, hogy még a használt autók akkujai is kellően hosszú élettartammal rendelkeznek. Még a piacon kapható legrégebbi elektromos autók, például a BMW i3-asok, sincsenek még tízévesek.

Külön is ellenőrizze, hogy az akkumulátort cserélték-e!

Ha már az akkumulátoroknál tartunk, kérdezze meg, hogy az Önt érdeklő járműben történt-e már akkumulátorcsere. Ha igen, az eladónak át kell adnia az ehhez szükséges dokumentumokat. Jó hír lehet, ha már cserélték, így ezzel a kérdéssel a jövőben kell csak majd foglalkoznia.

Ellenőrizze a járművek biztonsági besorolását!

Az akkumulátor mellett az autó biztonsági besorolása egy másik fontos dolog, amelyet érdemes ellenőrizni vásárlás előtt. Legegyszerűbben az Európai Újautó-értékelési Program (Euro NCAP) segítségével. Ez egy non-profit szervezet, amely évente biztonsági értékelést készít minden járműről. A jármű általános biztonságát csillagrendszerrel értékelik, és modern biztonsági technológiájuk alapján minősítik – beleértve azt is, hogy mennyire védik a felnőtteket, a gyermekeket és a veszélyeztetett használókat.

2021-ben a Polestar 2 (címlapfotónkon), a Mercedes EQS és a Volkswagen ID.3 került az élre. Mindhárom jármű öt csillagot kapott általános biztonságát tekintve, ami azt jelenti, hogy „kiváló teljesítményt nyújtanak ütközésvédelemben”.

Ha valamiben, a jármű biztonságában soha nem szabad kompromisszumot kötnünk, hiszen a balesetek veszélye mindig ott van. Az elektromos járműveknek ugyanolyan biztonságérzetet kell nyújtaniuk, mint a hagyományos autóknak.

(Forrás: euronews.com)