Folyamatos csúcsokat döntenek az e-autó-eladások – Kína a világ felét veszi

folyamatos-csucsokat-dontenek-az-e-auto-eladasok

Az EU-SOLAR nem ígéretet árul, hanem napelemet. Kérjen ingyenes ajánlatot!

2021-ben megduplázódott, és új rekordra, 6,6 millióra nőtt az elektromos autók (beleértve a plug-in hibrideket is) eladása a világon. A globális ellátási láncok feszültségei ellenére az értékesítések az idén is erőteljesen emelkednek, az első negyedévben 2 millió jármű talált új gazdára, háromnegyedével több, mint egy éve időarányosan.

A világ útjain tavaly decemberben 16,5 millió e-autó futott, ez háromszorosa a 2018-as számnak. A fenti eladásnövekedés mintegy fele esett Kínára, a várakozások szerint a trend az idén is folytatódik. Az Egyesült Államokban ez az arány 60, Európában 25 százalék volt. A fejlődő országokban ugyanakkor az elektromos járművek továbbra is jobbára elérhetetlenek a lakosság számos csoportja számára. Például Brazíliában, Indiában és Indonéziában az eladott összes autó csupán 0,5 százaléka volt elektromos – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most közzétett jelentésében.

Az IEA megjegyezte, hogy az elektromosautó-gyártókat kiemelkedően sújtja a globális akkumulátorellátási láncok megszakadása, valamint a felhasznált legfontosabb fémek, a kobalt, a lítium vagy a nikkel árának emelkedése. A helyzetet súlyosbítja az ukrajnai háború, és az erre válaszul adott számos nyugati szankció. Oroszország adja a finomított nikkelszállítások mintegy 20 százalékát a világon. Az IEA szerint ha a fémárak a jelenlegi szinten maradnak, az akkumulátorok 15 százalékkal drágulhatnak. A hivatal sürgette a további beruházásokat a fémbányászatban az ellátás fenntartása érdekében.

Az IEA három forgatókönyvet vázolt fel az elektromos közlekedési ágazat fejlődése kapcsán. A már meghozott intézkedések alapján 2030-ra 200 millió elektromos jármű lesz a világon, részesedésük a teljes autóeladásból eléri majd a 20 százalékot. A meghirdetett tervek megvalósulása esetén számuk eléri a 270 milliót, a teljes autóeladáson belül a részesedésük 33 százalékra nő. A legderűlátóbb forgatókönyv szerint, aminek az alapja a széndioxid-semlegességet célzó terv megvalósulása, 2030-ra körülbelül 350 millió elektromos autó járja majd a világ útjait, arányuk az összes autóeladáson belül eléri a 60 százalékot.

(Forrás: iea.org - Fotó: Ford Mustang Mach-E szállítmány Norvégiába behajózva - eu-freep.com)