Amerikai állami dollármilliárdok villanyautókra: Mustangokon száguldó zsaruk?

amerikai-allami-dollarmilliardok-villanyautokra

Még nem maradt le a Napenergia Plusz Programról. Válassza az EU-SOLAR-t!

Az Egyesült Államokban mostanság egyre kifizetődőbb dolog villanyautó-forgalmazónak lenni: Joe Biden elnök elkötelezett környezetvédőként egy 174 milliárd(!) dolláros csomagot vitt át a törvényhozáson, amellyel a kormányzat az e-autó-szektort támogatja majd. A projekt részeként a Belbiztonsági Minisztérium tisztán elektromos Ford Mustang Mach-E modellek tesztelését kezdte meg a rendőrség flottájában.

Az Egyesült Államok ugrásszerű lépésekkel halad szén-dioxid kibocsátásának drasztikus csökkentése felé, aminek részeként állami szerepvállalással pörgetik fel az átállást a belsőégésű autók világából az elektromos meghajtásúak felé. Joe Biden elnök különösen elkötelezett a környezetvédelem, benne az e-autók irányába, amit jól mutat a teljes szövetségi autóflotta elektromosra cserélése. Mindez egy 174 milliárd dolláros (ez kicsivel több, mint a 2020-as teljes magyar GDP…) gigaprojekt része, amivel az elektromosautó-iparágat kívánja támogatni a kormányzat.

mustang-uk

A Ford Mustang Mach-E már Nagy-Britanniában is bizonyít - Fotó: motor1PONTcom

A Fehér Ház által a napokban közétett sajtónyilatkozatban az autóipar és a környezetvédelem várható átalakulását öt nagyobb csoportra osztják:

  • 2030-ra 100 százalékban szén-dioxid-kibocsátásmentes villamos energia;
  • 100 százalékos zéró emissziós járművek (beleértve a buszokat, haszonjárműveket is) 2035-re;
  • nettó nulla kibocsátás a szövetségi beszerzésekből legkésőbb 2050-ig;
  • nettó nulla károsanyag-kibocsátású épületportfólió 2045-re;
  • nettó nulla kibocsátás az összes szövetségi tevékenységre 2050-re, benne 65 százalékos csökkentéssel 2030-ig.

E projektben a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) autóflottája külön fejezetet kapott: 2022 elején egy éles tesztprogram indul a Ford Mustang Mach-E bevonásával többek között a rendőrség kötelékébe is – amely nem kevesebb, mint 30 ezer autó majdani lecserélését jelenti csak a rendőrségnél, a teljes állami flotta pedig nagyjából 600 ezer autót számlál.

Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy a Ford milyen Mach-E kiviteleket készít a zsaruknak, hiszen korábban nem gyártottak ilyeneket speciálisan a rendvédelemnek. Egy prototípus ugyan már létezik, ezt a Michigan State Police használja, sikerrel, hiszen ez az első elektromos autó, amely a szigorú rendőri tesztek mindegyikén kiállta a próbát. A kísérlet során a járműveket gyorsulási, végsebességi, fékezési és nagysebességű üldözési teszteknek vetik alá, miközben mérik a jármű vészhelyzeti kezelési jellemzőit is.

A tesztjárműveket a Mustang Mach-E GT-ből építették át: kétmotoros összkerék-hajtást kapott, 487 lóerős és 813 Nm nyomatékot ad le. Hatótávolsága 250 mérföld (402 km), míg a gyorsabb Performance változaté 235 mérföld (378 km).

Érdekesség, hogy ugyanezt az autót közben itt Európában az Egyesült Királyság rendőrsége is már tesztforgalomba állította.

(Forrás és címlapfotó: carscoopsPONTcom)